Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο πρώτος αγιογράφος της Παναγίας Οδηγήτριας.


Ο ευαγγελιστής Λουκάς
ζωγραφίζει την Παναγία
(βυζαντινότροπη εικόνα)

Ο Απόστολος, Ευαγγελιστής και αγιογράφος Λουκάς γεννήθηκε από Έλληνα πατέρα στην Αντιόχεια της Συρίας, κατά τις αρχές του 1ου αιώνα μ. Χ. Έγραψε το τρίτο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και το βιβλίο «Πράξεις των Αποστόλων» της ίδιας Διαθήκης. Ήταν άριστος ιατρός και ταλαντούχος ζωγράφος. Σύμφωνα με την ιερή παράδοση της Εκκλησίας μας, ο Απόστολος Λουκάς αγιογράφησε για πρώτη φορά την Παναγία με τον Χριστό ως τριετές παιδίο στην αγκαλιά της (τύπος της Οδηγήτριας), ενόσω αυτή ζούσε. Η Θεοτόκος όταν είδε την εν λόγω εικόνα της ευχαριστήθηκε πολύ και την ευλόγησε λέγοντας: «Η χάρις του εξ εμού τεχθέντος ειή δι’ εμού μετ’ αυτής (: Η χάρη του Χριστού να υπάρχει μέσω της μορφής μου σ’ αυτήν την πρωτότυπη εικόνα και σε όλα τα αντίγραφά της)».
Ο ευαγγελιστής Λουκάς υπήρξε στενός συνεργάτης και συνοδός του Αποστόλου Παύλου σε πολλές απ’ τις περιοδείες του. Κήρυξε στη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα. Πέθανε στη Θήβα της Βοιωτίας σε ηλικία 84 ετών κι εκεί βρίσκεται έως σήμερα ο τάφος του.
Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 18 Οκτωβρίου. Θεωρείται επίσης άγιος από την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές Εκκλησίες.
Στην Καστοριά υπάρχει ένας ναός του αγίου Λουκά κι ένα   ωραίο παραλίμνιο εικονοστάσι αφιερωμένο στον ίδιο ευαγγελιστή. Υπάρχουν επίσης πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες του, στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της.
Τροπάριον (Θεοτοκίον). Ήχος δ΄.
Η εν γαστρί σου τον Θεόν δεξαμένη,
τον Ιατρόν ψυχών ημών και σωμάτων,
Παρθένε Παναμώμητε,
ής πάντιμον μορφήν, πρώτος ανιστόρησεν,
ιατρός και ζωγράφος, Λουκάς ο θεσπέσιος,
τας δεήσεις προσδέχου, των προσφοιτώντων τούτω τω ναώ,
και ασθενείας ημών λύε τάχιστα.
Μεγαλυνάριον.
Μακαρίζομέν σου την δεξιάν, Λουκά θεηγόρε,
δι ης έχομεν οι πιστοί, τας του Θεού Λόγου διττάς αγίας πλάκας,
και την σεπτήν εικόναν της Θεομήτορος.

Ψηφιδωτή εικόνα




ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Εδώ παρουσιάζονται 3 εικόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και 6 εικόνες των Δυτικών, οι οποίες απεικονίζουν τον Ευαγγελιστή Λουκά να ζωγραφίζει την Παναγία μας.





















































Ο τάφος του αποστόλου Λουκά
στη Θήβα.

Το εικονοστάσι του αποστόλου Λουκά
στην οδό Ορεστείων Καστοριάς.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου