Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Υποδοχή ιερού λειψάνου του αγίου Γεωργίου Καρσλίδη († 1959) στην Καστοριά. Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Γιαννουσάς
μεταφέρει το ιερό λείψανο.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του νεοφανούς  αγίου Γεωργίου Καρσλίδη την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011. Στα πλαίσια αυτής της εορτής έγινε, κατά την παραμονή της, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011, ώρα 5 μ.μ., στα προπύλαια του ιερού ναού Αγίων Πάντων Καστοριάς, η υποδοχή ενός μικρού τεμαχίου απ’ το ιερό λείψανο του αναφερόμενου αγίου. Το εν λόγω ιερό λείψανο μετέφερε στον υπόψη ναό ο Πρωτοσύγγελος της ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Γιαννουσάς, το υποδέχτηκαν δε με τον δέοντα σεβασμό και την αναλογούσα ευλάβεια, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Σεμερτζίδης , οι ιερείς του ναού π. Γρηγόριος Τερζόπουλος και π. Πασχάλης Μητρούδης, αρκετά μικρά παιδιά της οικείας ενορίας με ποντιακές ενδυμασίες και βεβαίως, πλήθος ευσεβών κατοίκων της πόλης και της γύρω περιοχής.
Η εικόνα του αγίου Γεωργίου Καρσλίδη
στο ναό των Αγίων Πάντων Καστοριάς.
Μετά την περιγραφόμενη υποδοχή τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, και κατόπιν, ώρα 9 μ.μ. κι εξής, έγινε ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του αγίου Γεωργίου Καρσλίδη.
Ακολούθως, παρατίθεται εν συντομία ο μαρτυρικός, αλλά και θαυμαστός Βίος του αγίου Γεωργίου Καρσλίδη.
    «Ο άγιος Γεώργιος Καρσλίδης (το βαπτιστικό του όνομα ήταν Αθανάσιος) γεννήθηκε το 1901 στην Αργυρούπολη του Πόντου. Ορφάνεψε πολύ μικρός και μεγάλωσε με μοναδική παρηγοριά την καλή και ευσεβή γιαγιά του.
Το 1917 εκάρη μοναχός στην ιερά μονή Ζωοδόχου Πηγής (στη Γεωργία) παίρνοντας το όνομα Συμεών, ενώ όταν χειροτονήθηκε ιερομόναχος ονομάστηκε Γεώργιος. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση το μοναστήρι λεηλατήθηκε και καταστράφηκε απ’ τους άθεους, οι δε μοναχοί του, όσοι δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, θανατώθηκαν. Ο άγιος επίσης συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αντιμετώπισε το εκτελεστικό απόσπασμα και σώθηκε εκ θαύματος, γιατί οι πρώτες σφαίρες στάθηκαν σε ένα εγκόλπιο με την εικόνα της Παναγίας που φορούσε στο στήθος του, ενώ οι επόμενες, καθώς είχε πέσει κάτω, τον βρήκαν στα πόδια.
Ιερείς και παιδιά με ποντιακές ενδυμασίες
αναμένουν την έλευση του ιερού λειψάνου.
Περιπλανώμενος και ταλαιπωρούμενος για λίγα χρόνια, ο ιερομόναχος Γεώργιος ήρθε το 1929 στην Ελλάδα κι εγκαταβίωσε στη Δράμα, στο χωριό Ταξιάρχες, όπου ίδρυσε το μοναστήρι της Αναλήψεως του Σωτήρος, στο οποίο κι έζησε το υπόλοιπο της επίγειας ζωής του, ως το 1959 που εκοιμήθη εν ειρήνη.
Λόγω της αρετής του, αλλά και των έντονων αγιοπνευματικών χαρισμάτων του, έγινε ευρύτατα γνωστός και αναδείχθηκε σε μεγάλο Γέροντα, διδάσκαλο και πνευματικό πατέρα πολλών ανθρώπων.
Ο άγιος Γεώργιος Καρσλίδης εντάχθηκε επίσημα στο ορθόδοξο αγιολόγιο το 2008 και η μνήμη του τιμάται στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα της κοίμησής του».
(Το κείμενο του Βίου ελήφθη απ’ το Διαδίκτυο).

Το ιερό λείψανο εντός του ναού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου