Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Η Παναγία η Βατοπαιδινή. Τοιχογραφία της στο Σισάνι Κοζάνης (έτ. 1662).

Η Παναγία "Εσφαγμένη",  Σισανίου  (έτ. 1662)
    Το γνωστό μοναστήρι της Παναγίας Σισανίου Κοζάνης ιδρύθηκε περί το έτος 1650 (;), δίπλα στα ερείπια ενός μεγαλόπρεπου επισκοπικού ναού των αρχών του 11ου αιώνα. Το μοναστήρι αυτό, απ’ τον καιρό της ίδρυσής του κι εξής, είχε στενή πνευματική επαφή με την περίφημη ιερά μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρος. Ένδειξη και τεκμήριο αυτής της επαφής τους αποτελεί η ύπαρξη στο μοναστήρι του Σισανίου μιας εξαίρετης τοιχογραφίας της Παναγίας Βατοπαιδινής – «Εσφαγμένης», έτους 1662, η οποία είναι πιστό αντίγραφο της πρωτότυπης τοιχογραφίας, που βρίσκεται στην ιερά μονή Βατοπαιδίου.
Ακολούθως, παρουσιάζεται εν συντομία η θαυμαστή ιστορία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας βατοπαιδινής - «Εσφαγμένης», που χρονολογείται στον 14ο αιώνα και αποτελεί την εφέστια εικόνα της ιεράς μονής Βατοπαιδίου:
 

Η πρωτότυπη τοιχογραφία
της Παναγίας Βατοπαιδινής - "Εσφαγμένης".

Κάποτε, ο εκκλησιάρχης (: νεωκόρος επιμελητής) του καθολικού της μονής Βατοπαιδίου καθυστέρησε να μεταβεί στην τράπεζά της για το γεύμα και γι’ αυτό ο τραπεζάρης δεν του έδωσε φαγητό. Τότε εκείνος θυμωμένος και αγανακτισμένος επέστρεψε στον ναό, πλησίασε απειλητικά την αναφερόμενη τοιχογραφία και κτύπησε με μαχαίρι το πρόσωπο της εικονιζόμενης Παναγίας. Αμέσως έτρεξε αίμα από την εικόνα και ο ίδιος τυφλώθηκε και έπεσε κάτω λιπόθυμος. Μετανοημένος ειλικρινά  έμεινε στο απέναντι στασίδι τρία χρόνια, ζητώντας με πολλά δάκρυα συγχώρεση από την λαβωμένη Πανάχραντο. Η ευσπλαχνική Παναγιά τον συγχώρεσε και τον θεράπευσε. Προς ανάμνηση όμως, τιμώρησε το χέρι του, διότι ασεβώς κι αναίτια τη χτύπησε. Όταν ο μοναχός πέθανε κι έγινε η ανακομιδή τού λειψάνου του, όλο το σώμα του βρέθηκε λιωμένο, εκτός από το βέβηλο δεξί του χέρι, που ήταν μαύρο κι άλιωτο. Το χέρι αυτό φυλάγεται μέχρι σήμερα στη μονή.

Χαλκογραφία της Παναγίας "Εσφαγμένης",
έτους 1763.

 
Η εικόνα της Παναγίας Βατοπαιδινής – «Εσφαγμένης» βρίσκεται πάντα στη θέση της, με ωραίο αργυρό επίχρυσο πουκάμισο και με το σημάδι στο πρόσωπο της.

Απολυτίκιον Παναγίας Βατοπαιδινής, της Εσφαγμένης.

Ήχος δ΄, Ο υψωθείς.

Της Εσφαγμένης την αγίαν εικόναν, Βατοπαιδίου η φιλόθεος Μάντρα,

πλουτούσα καταφύγιον ευρίσκει ασφαλές, εν κινδύνοις πάντοτε,

και αυτήν προσκυνούσα, εκβοά την ποίμνην σου, αεί σκέπε Παρθένε,

και τη μαχαίρα σων ικεσιών, σφάττε δολίων, εχθρών τα βουλεύματα.



Το μοναστήρι της Παναγίας Σισανίου.
Γενική του άποψη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου