Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Αθανάσιος Πασχάλης, ο Καστοριανός νομισματολόγος.

Μακεδονικό τετράδραχμο, ετών 325 - 315 π.Χ.
  Η Καστοριά, η όμορφη πόλη της Άνω Μακεδονίας έχει, ως γνωστόν, μακραίωνη κι ένδοξη ιστορία και πλούσια πολιτιστική κι εμπορική παράδοση. Ήδη απ’ τους βυζαντινούς χρόνους, πολλά άξια τέκνα της ασχολήθηκαν με το εμπόριο, τις τέχνες και τα γράμματα και διέπρεψαν αντιστοίχως. Στα εν λόγω τέκνα της περιλαμβάνεται και ο Αθανάσιος Πασχάλης, που υπήρξε μεγαλέμπορος στο Κάιρο της Αιγύπτου, δόκιμος συγγραφέας και νομισματολόγος διεθνούς φήμης και αναγνώρισης. Για το πρόσωπο και την πολυσχιδή δράση του, αναφέρει τα εξής ο ίδιος σε ένα βιβλίο του.
Ο Αθανάσιος Πασχάλης.
 «Ο Αθανάσιος Πασχάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Από πολύ νωρίς τράβηξε το δρόμο της ξενιτιάς και της προκοπής, όπως έκαναν πάντα, από παλιά, όλοι οι δραστήριοι Καστοριανοί. Πάλεψε και νίκησε. Μεγαλοεπιχειρηματίας στο Κάιρο, ούτε στιγμή δεν έπαψε, κοντά στον Κερδώο Ερμή, να υπηρετεί και τον Λόγιο. Αυτοδίδακτος νομισματολόγος, έφτασε να είναι από τους καλύτερους με διεθνή προβολή. Οι συλλογές του νομισμάτων και σπανίων βιβλίων υπήρξαν μοναδικές. Καρποί τής ακάματης μελέτης κι έρευνάς του, εκτός από τις διαλέξεις του και τα άρθρα του στον περιοδικό τύπο, είναι τα βιβλία του: 1) «Ιστορία της Γης και του Ανθρώπου», έκδ. 1970. 2) «Ιστορία των λαών της Μεσοποταμίας». 3) «Ιστορία της Αιγύπτου», έκδ. 1978. 4) «ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ιστορία - Μνημεία», έκδ. 1979 και 4) Συμβολή στην ιστορία των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων - Ελληνικά αρχέτυπα».
Το προαναφερόμενο βιβλίο του «ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ιστορία - Μνημεία» είναι, όπως έγραψε ο ίδιος, μια απόδοση τροφείων — Αντιπελάργηση — στη γενέθλια πόλη. Το βιβλίο αυτό είναι ακόμη κι ένας άριστος οδηγός για τον επισκέπτη της πανέμορφης Καστοριάς.
Βιβλίο του Αθ. Πασχάλη.

Το αρχοντικό Αδελφών Εμμανουήλ
στην Καστοριά, 18ος αιών.


















Στενό δρομάκι της Καστοριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου