Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2012, της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

Το θεματικό Ημερολόγιο.
Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς τύπωσε και κυκλοφόρησε προσφάτως το εγκόλπιο Ημερολόγιό της έτους 2012, που είναι αφιερωμένο στην 100ετηρίδα της απελευθέρωσης της Καστοριάς απ’ τον τουρκικό ζυγό. Ως γνωστόν, η Καστοριά απόκτησε αναίμακτα την ελευθερία της την 11η Νοεμβρίου 2012, με την ολοφάνερη βοήθεια του αγίου Μηνά, που εόρταζε την ημέρα εκείνη και που κατέστη έκτοτε ο συμπολιούχος της (σ.σ. Πολιούχος της Καστοριάς είναι, απ’ τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους, και θα είναι εσαεί, η Παναγία).
Το εν λόγω καλαίσθητο Ημερολόγιο τσέπης έχει στο εμπροσθόφυλλό του την εικόνα του αγίου Μηνά, και στο οπισθόφυλλο μία φωτογραφία της Καστοριάς, της τότε εποχής. Στις εσωτερικές σελίδες του περιλαμβάνονται και παρουσιάζονται με τη σειρά τα εξής:
1)         Ποίημα αναφερόμενο στην απελευθέρωση της Καστοριάς απ’ την τουρκική σκλαβιά.
2)         Επίκαιρος χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου κι έκφραση της ευλογίας του προς όλους τους Καστοριανούς.
3)         Εισοδικόν, ήτοι θεματικός πρόλογος του Ημερολογίου, απ’ τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.
Ο  Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.
4)         Ιστορικό κείμενο του κ. Φώτη Αντωνίου, με τον εύγλωττο τίτλο «ένα θυμητάρι ευγνωμοσύνης στους επώνυμους και ανώνυμους πρωταγωνιστές της απελευθέρωσης της Καστοριάς», το οποίο πλαισιώνεται και με σχετικές φωτογραφίες.
5)         Οι ανάλογες ημερολογιακές σελίδες με το αντίστοιχο εορτολόγιο, γενικό και τοπικό, και με τα Αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών.
6)         Ενημερωτικά κείμενα για τα Ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας.
7)         Η διοικητική δομή και η πολύπλευρη δράση της ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.
8)         Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της περιοχής.
9)         Διάφορες χρήσιμες πληροφορίες.
Συμπερασματικώς, το εξεταζόμενο Ημερολόγιο είναι ένα καλαίσθητο εκκλησιαστικό εγκόλπιο, το οποίο θα ωφελήσει πολύ όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, που θα το αποκτήσουν και που θα το μελετούν και συμβουλεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου έτους 2012.

Ο παραλίμνιος ναός του Αγίου Μηνά
στο χωριό Φωτεινή Καστοριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου