Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η εορτή του Προφήτη Ηλία, προστάτη των γουναράδων, στην Καστοριά. 19 & 20 Ιουλίου 2011.

Ο πανηγυρίζων ναός του Προφήτη Ηλία
 στην Καστοριά.
  Ο Προφήτης Ηλίας είναι ο προστάτης άγιος των γουναράδων της Καστοριάς και γι’ αυτό οι κάτοικοί της πανηγυρίζουν κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής του, 20η Ιουλίου. Οι πανηγυρισμοί τους είναι διήμεροι. Αρχίζουν την παραμονή της εορτής, 19 Ιουλίου, με Αρχιερατικό Εσπερινό και Αρτοκλασία στον εξοχικό ναό του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στην μαγευτική τοποθεσία «Τσαρδάκι» της πόλης, και συνεχίζονται ανήμερα της εορτής, 20 Ιουλίου, με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τέλεση Αγιασμού στον ίδιο ναό, καθώς και με δεξίωση που παραθέτει ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς στη Λέσχη του. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιείται «Μουσική βραδιά» στην πλατεία Ομόνοια της πόλης.
Ο Δεσποτικός Θρόνος έξω απ' το ναό του Προφήτη
Ηλία, όπου τελείται η Αρτοκλασία.
  Εφέτος τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής του Προφήτη Ηλία και την συναπτή του Αρτοκλασία τέλεσε το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου 2011, στον επώνυμο ιερό ναό της Καστοριάς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της κ.κ. Σεραφείμ, συνεπικουρούμενος από δεκάδα ιερέων της οικείας Μητρόπολης. Τον εν λόγω Εσπερινό παρακολούθησαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ. Ηρακλής Καλλισθένης, η πολιτευτίς της Ν. Δ. κ. Μαρία Αντωνίου, αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι της περιοχής και πάμπολλοι ευσεβείς Καστοριανοί.
  Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011, εορτή του Προφήτη Ηλία, σύμφωνα με το σχετικό Πρόγραμμα, θα τελεστεί το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Αγιασμός στον προαναφερόμενο ιερό ναό και κατόπιν, ώρα 11.30 π.μ., θα παρατεθεί δεξίωση από το Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς στη Λέσχη του.

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ
τελεί την Αρτοκλασία

  Τέλος, την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ., ο Σύνδεσμος των Γουνοποιών και ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός και Εξωραϊστικός σύλλογος «Ομόνοια», θα συνδιοργανώσουν «Μουσική βραδιά» στην Πλατεία Ομονοίας, με την επταμελή ορχήστρα του Μηνά Μπέτσιου.
Αξιωματούχοι και πολίτες της Καστοριάς παρακολουθούν τον Εσπερινό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου