Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Εθνικό μνημόσυνο στο Βίτσι. Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2013.

Ο κόσμος παρακολουθεί με συγκίνηση
το εθνικό μνημόσυνο στο Βίτσι.
Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2013 συμπληρώθηκαν 64 χρόνια από τη λήξη του φοβερού Ανταρτοπόλεμου (29 Αυγούστου 1949). Με αφορμή αυτήν τη σημαντική επέτειο, οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, από την Πανελλήνια Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών του Στρατού μας, ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις στην κορυφή του θρυλικού όρους Βίτσι, κατά την παρακάτω παρουσιαζόμενη σειρά:
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον εκεί υπάρχοντα ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Γεωργίου του Ελευθερωτή, την οποίαν παρακολούθησαν με έκδηλη συγκίνηση και κατάνυξη πάμπολλοι ευσεβείς χριστιανοί. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, οι επιτόπου προσελθόντες γενναιόψυχοι Έλληνες κι Ελληνίδες, που ξεπερνούσαν τις 2 – 3 χιλιάδες ψυχές, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο πλησιόχωρο επιβλητικό μνημείο του Έθνους μας. Εκεί τελέστηκε από δύο άξιους Αρχιμανδρίτες και δύο σεβαστούς ιερείς θρησκευτικό μνημόσυνο και δέηση υπέρ των πολλών χιλιάδων στρατιωτών μας, που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά την τετραετία 1946 – 1949. Ακολούθως έγινε Προσκλητήριο νεκρών, εκφωνήθηκαν σχετικές ομιλίες από ανώτερους Αξιωματικούς ε. α. του Στρατού και κατατέθηκαν στη βάση του Μνημείου δάφνινα στεφάνια από Προέδρους Εθνικών Ενώσεων, Συλλόγων και Οργανώσεων.
Άποψη του αιματοβαμμένου όρους Βίτσι.
Στ' αριστερά φαίνεται το όρος Μάγκοβιτς. 
Αναφέρουμε, ότι μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και μερικοί ήρωες στρατιώτες της περιόδου 1946 - 1949, που πολέμησαν στο Βίτσι και τον Γράμμο εναντίον των ερυθρών ανταρτών. Ήταν επίσης τέσσερις  Βουλευτές, αρκετοί Στρατηγοί και άλλοι Αξιωματικοί ε. α.
Κλείνοντας την περιγραφή τής εθνικοθρησκευτικής εκδήλωσης, που έγινε στην κορυφή του Βιτσίου την 1η Σεπτεμβρίου 2013, σημειώνουμε, ότι τελείωσε (αυτή η εκδήλωση) με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και ότι υπήρξε άκρως επιτυχής.
Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της περιγραφόμενης εθνικής εκδήλωσης ακούστηκαν διαμαρτυρίες και συνθήματα κατά του κόμματος της Ν.Δ. και της εκεί παρευρισκόμενης βουλευτού Ν.Δ. Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου, η οποία κατόπιν τούτου αναγκάστηκε να αποχωρήσει απ’ αυτήν (την εκδήλωση).  Όπως είπαν μερικοί απ’ τους φωνάζοντες, οι διαμαρτυρίες και τα συνθήματα εκτοξεύτηκαν κατά του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, επειδή την ίδια ημέρα και ώρα οι ιθύνοντες του λεγόμενου «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης» Γράμμου, που ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων και χρηματοδοτείται απ΄ αυτήν, είχαν οργανώσει σ’ αυτό παρεμφερείς εκδηλώσεις, που θεωρήθηκαν απ’  τους διαμαρτυρόμενους προκλητικές.

Ο ιερός ναός Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου.

Η επιγραφή στο μνημείο του Βιτσίου.

Οι πανάξιοι ιερείς που τέλεσαν το μνημόσυνο
των ηρώων στρατιωτών μας.















Ο Γιώργος Αλεξίου παρών στην εκδήλωση.

Παλαιός γενναιόψυχος πολεμιστής.

Έντιμη αγρότισσα καταθέτει λευκά
λουλούδια προς τιμή των νεκρών της
στο μνημείο του Βιτσίου.

Ο καλός πατριώτης Γιώργος Παπαδόπουλος
με τα παράσημά του στο μνημείο Βιτσίου.


Οι αδελφοί Παναγιώτης και Γρηγόρης Αλεξίου.

Ο Υποστράτηγος ε.α. Ηλίας Τζωρτζόπουλος ομιλών.

Στρατηγοί ε.α. στις θέσεις των επισήμων.


Θραύσμα οβίδας εποχής ανταρτοπόλεμου
στο χώρο της εκδήλωσης.

Η μνημειακή πύλη στο Στρατιωτικό νεκροταφείο Καστοριάς,
όπου είναι θαμμένοι οι ήρωες που έπεσαν στο Βίτσι.

Οι σεπτοί τάφοι των χιλιάδων ηρώων στρατιωτών μας
που έπεσαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία στο Βίτσι.

Αναθηματική σπαρτιατική ασπίδα
στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς.

2 σχόλια:

  1. Προς ενημέρωση των αναγνωστών του ιστοτόπου σας αλλά και δική σας, σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης έγινε ομιλία σχετικά με τις δύο εθνικές μας εορτές, της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, με ομιλήτρια από την Ακαδημία Αθηνών την κ. Μαρία Σπηλιωτοπούλου. Επομένως, καμία σχέση δεν είχε η εκδήλωση αυτή με τον εμφύλιο πόλεμο και επιπλέον ο προγραμματισμός της είχε γίνει δύο μήνες πριν, χωρίς να υπάρχει συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση της ημέρας εκείνης. Με αυτή την ευκαιρία, θέλουμε ακόμη μια φορά να τονιστεί ότι σκοπός της ύπαρξης του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης και των εκδηλώσεων που οργανώνει είναι η εθνική συμφιλίωση και η ανάδειξη των στοιχείων που ενώνουν τους Έλληνες, ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις, του παρόντος ή του παρελθόντος, τις οποίες στη δημοκρατία είναι ελεύθεροι να εκφράζουν με ειρηνικό τρόπο.

    Εκ μέρους του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΡΩΤΗΜΑ
    Το επαίσχυντο σύνθημα των άλλοτε πρωτοκλασάτων συντρόφων του ΠΑΣΟΚ: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», που έσπερνε τη διχόνοια μεταξύ των Ελλήνων κι ενστάλαζε φοβερό μίσος στις καρδιές τους, καταδικάζεται τώρα απ’ τους υπεύθυνους του «Πάρκου εθνικής συμφιλίωσης»; Αναγράφεται αυτή η καταδίκη τού εν λόγω άθλιου συνθήματος στις προθήκες του Πάρκου; Η Ιστορία πάντως το έχει καταγραμμένο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή