Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Η εορτή της Αγίας Τριάδος σε σπηλαιώδη ναό της Καστοριάς. Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012.

Ο εμπρόσθιος χώρος του σπηλαιώδους ναού.
Ο εορτασμός της Αγίας Τριάδος (: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα) τελείται, ως γνωστόν, κατά τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, με ιδιαίτερη λαμπρότητα, σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο. Στον Γέρμα Καστοριάς η εν λόγω εορτή γίνεται, ήδη απ’ τους βυζαντινούς χρόνους, στον ομώνυμο Της σπηλαιώδη ναό, που βρίσκεται στην κορυφή ενός υψηλού και απόκρημνου όρους.
Εφέτος, στον αναφερόμενο ναό του Γέρμα, ο σεβαστός ιερέας του χωριού π. Αθανάσιος Στυλιάδης τέλεσε το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 4 Ιουνίου 2012, την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που την παρακολούθησαν με προσοχή και κατάνυξη περισσότεροι από 100 ευσεβείς Γερμανιώτες και φίλοι τους. Όλοι αυτοί αψήφησαν την κοπιαστική ανάβαση στο υπόψη απότομο βουνό και προσήλθαν με ένθεο ζήλο και προθυμία στην σπηλαιώδη εκκλησία.
Ο ιερέας π. Αθανάσιος Στυλιάδης
εμπρός στην Αγία Τράπεζα
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αρκετοί από τους εκκλησιασθέντες, μικροί και μεγάλοι, τήρησαν το τοπικό έθιμο και διήλθαν απ’ το περίφημο «αγιωτικό τρυποπέρασμα» που υπάρχει μέσα στη σπηλιά, «για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους».
Μετά την Απόλυση εξήλθαν όλοι οι πανηγυριστές από τον ιδιότυπο ναό, κάθισαν ομαδικά στους γύρω βράχους και προγευμάτισαν. Ακολούθως, κατηφόρισαν προς τους πρόποδες του βουνού της Αγίας Τριάδος και απ’ εκεί επέστρεψαν στις οικίες τους, έμπλεοι χαράς και ικανοποίησης από (για) την «εν σπηλαίω» Θεία Λειτουργία που παρακολούθησαν.

Το τέμπλο του ναού



Εκκλησιαζόμενες γυναίκες του Γέρμα




Ο ιερέας προσφέρει το αντίδωρο





Προσκυνητές έξω απ' το ναό

Προσκυνητές εμπρός στη θύρα της εκκλησίας

Ξεκούραση μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας














Άποψη της περιοχής του Γέρμα
απ' το ναό της Αγίας Τριάδος

1 σχόλιο: