Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Απ’ τα Καστανοχώρια ως τις Πρέσπες. Οδοιπορικό 10ης Ιουνίου 2012.

Εικόνα στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών.
Το πρωί της Κυριακής 10 Ιουνίου 2012, ο γράφων Γιώργος Αλεξίου αποφάσισα να μεταβώ και να εκκλησιασθώ στην ιστορική ιερά μονή Αγίου Αθανασίου Ζηκοβίστης (έτ. 1629), που βρίσκεται επάνω από το χωριό Αϊ-Λιάς Καστανοχωρίων, η οποία ανασυστάθηκε προσφάτως ως γυναικεία. Προς τούτο, αναχώρησα εγκαίρως από την Καστοριά και μέσω του Άργους Ορεστικού, της Αμμουδάρας  και πέντε Καστανοχωρίων, έφθασα περί την 9η ώρα πρωινή στο μοναστήρι του προορισμού μου. Εκεί με περίμενε μία έκπληξη. Το μοναστήρι ήταν κλειστό και δεν υπήρχε κανείς άνθρωπος μέσα κι έξω απ’ τον αυλότοιχό του.
Μετά απ’ αυτήν την απρόσμενη εξέλιξη, έλαβα μερικές φωτογραφίες της ιεράς μονής και κατόπιν επισκέφθηκα τον κοντινό της βυζαντινό ναό της Παναγίας Ζευγοστασίου (έτ. 1432) . Στον εν λόγω ναό στάθηκα αρκετή ώρα, τον περιεργάστηκα καλώς, τον φωτογράφισα και κατόπιν συνέχισα το ταξίδι μου προς το χωριό Άγιος Γερμανός, Πρεσπών.
Ο ναός Αγίου Αθνασίου Καστανοχωρίων, έτ. 1629.
Μόλις αφίχθηκα εκεί, εισήλθα στους αξιόλογους ναούς του Αγίου Γερμανού (11ος αιών) και του Αγίου Αθανασίου (τέλη 18ου αιώνα), προσευχήθηκα εντός τους και θαύμασα τις ιερές εικόνες και τις τοιχογραφίες τους. Ακολούθως πήγα στην παραλία «Κούλα» της Μεγάλης Πρέσπας, γευμάτισα, και μετά επέστρεψα, περί ώρα 2 μ.μ., στην Καστοριά.
Εδώ παραθέτω και μερικές φωτογραφίες απ’ το παρουσιαζόμενο οδοιπορικό μου.

Η είσοδος της μονής Αγίου Αθανασίου.

Ο ναός της Παναγίας Ζευγοστασίου, έτ. 1432.

Η Παναγία, Ζευγοστασίου.
Ο Γιώργος Αλεξίου στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών.

Τοιχογραφίες στον Άγιο Γερμανό, έτ. 1743.
Εικόνες στο τέμπλο του Άγίου Γερμανού.

Εικόνες στον Άγιο Γερμανό.

Εικόνα στον Άγιο Αθανάσιο Πρεσπών
έτ. 1816

 Εικόνα στον Άγιο Αθανάσιο Πρεσπών




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου