Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ο κίονας της φραγγέλωσης του Χριστού

Τα σωζόμενα τμήματα του κίονα της φραγγέλωσης και οι απεικονίσεις του.
«…τον δε Ιησούν φραγγελώσας (ο Πιλάτος) παρέδωκεν ίνα σταυρωθεί «(Ματθ. κζ΄ 26).
Ο κίονας της φραγγέλωσης του Χριστού.
Τοιχογραφία (μέρος της) του Μιχαήλ Αγγέλου, έτ. 1536.
Οι άγιοι Ευαγγελιστές και η Ιερά Παράδοση μάς γνωστοποιούν, ότι ο Ιησούς Χριστός, λίγες ώρες πριν τη φριχτή Σταύρωσή Του και κατά τη διάρκεια της «δίκης» Του από τον Πόντιο Πιλάτο, προσδέθηκε από Ρωμαίους στρατιώτες σε έναν μαρμάρινο κίονα και μαστιγώθηκε άγρια με φραγγέλιο. Ο εν λόγω κίονας βρισκόταν ακέραιος έως το 326 μ. Χ. στην Ιερουσαλήμ. Κατά το έτος αυτό η αγία Ελένη επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους, εντόπισε τον αναφερόμενο κίονα, πήρε ένα μεγάλο τμήμα του και το έστειλε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί το παρέλαβε ο Μέγας Κωνσταντίνος και το κατέθεσε ως ιερό προσκυνηματικό κειμήλιο στο ναό των Αγίων Αποστόλων.
Μετά την καταστροφή του ναού των Αγίων Αποστόλων Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους κατά το έτος 1461, ο αναφερόμενος κίονας (το τμήμα του) μεταφέρθηκε στο ναό της Παναγίας Παμμακαρίστου και, όταν το 1587 ο ναός αυτός έγινε τζαμί, μετακομίσθηκε στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου Φαναρίου, όπου βρίσκεται έως σήμερα και δέχεται το θαυμασμό και την προσκύνηση των Χριστιανών.
Η τοιχογραφία του Μιχαήλ Αγγέλου
στην Καπέλα Σιξτίνα της Ρώμης.
Το κάτω μέρος του κίονα της φραγγέλωσης, το οποίο άφησε η αγία Ελένη στην Ιερουσαλήμ, φυλάσσεται έκτοτε μέσα στο ομώνυμό του ιερό παρεκκλήσιο του ναού της Αναστάσεως του Κυρίου. Το τμήμα αυτό (του κίονα) το επισκέπτονται και το βλέπουν με σεβασμό οι περισσότεροι Προσκυνητές της Αγίας Γης (οι λεγόμενοι Χατζήδες). Το εν λόγω παρεκκλήσι της Φραγγέλωσης ανήκει σήμερα στην Καθολική Εκκλησία.
Κλείνοντας τη σύντομη αναφορά στον κίονα «της φραγγέλωσης» ή «του δαρμού» σημειώνουμε και πάλι, ότι αυτός (ο κίονας) αποτελεί ένα εξόχως ιερό κειμήλιο της Χριστιανοσύνης. Σημειώνουμε επίσης και υπογραμμίζουμε, ότι η μορφή του θεωρείται ως ένα απ’ τα βασικά σύμβολα των Παθών του Χριστού και γι αυτό απεικονίζεται σε πάμπολλες σχετικές εικόνες και τοιχογραφίες, τόσο της Ανατολικής, όσο και της Δυτικής Εκκλησίας.
Το παρεκκλήσιο του κίονα στην Ιερουσαλήμ.
Ο κίονας της φραγγέλωσης στην Κωνσταντινούπολη.
Η μαστίγωση του Χριστού στον κίονα.
Ιερά μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους (έτ. 1545) 

Ο Χριστός στον κίονα (17ος αι.).
Μουσείο Ζακύνθου.

 Ο Χριστός στον κίονα.
Έργο του Καραβάτζιο, έτ. 1607.
Η φραγγέλωση του Χριστού (έτ. 1880)
Του W. Bougueraan 
Τα σύμβολα των Παθών του Χριστού.
Αριστερά διακρίνεται όρθιος ο κίονας.
Τα σύμβολα των Παθών του Χριστού
σε ναό της Αυγής Καστοριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου