Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ο διαπρεπής καθηγητής του Ε.Μ.Π. Θεοδόσης Τάσιος, που γεννήθηκε στην Καστοριά.

Ο αναγεννησιακός άνθρωπος με το σπινθηροβόλο βλέμμα.
Ο κ. Θεοδόσης Τάσιος.

    Ο κ. Θεοδόσης Π. Τάσιος είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Γεννήθηκε στην Καστοριά το έτος 1930, αλλά μεγάλωσε στα Μέγαρα. Οι καθηγητές του στο Γυμνάσιο τον χαρακτήριζαν ως μαθητή με σπινθηροβόλο βλέμμα και δίψα για μάθηση. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου αργότερα εκλέχθηκε καθηγητής. Οι φοιτητές του, καθηγητές σήμερα σε μεγάλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, τον περιγράφουν ως σπουδαίο μηχανικό και δάσκαλο, από αυτούς που σπάνια συναντά κανείς στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το ΕΜΠ αναγνωριζόταν διεθνώς ως "το πανεπιστήμιο στο οποίο διδάσκει ο Τάσιος", θα πει ο σημερινός πρύτανης του Πολυτεχνείου και τότε φοιτητής του, Κ. Μουντζούρης. Αν μπορεί να δοθεί ένας χαρακτηρισμός για τον Θεοδόση Τάσιο, αυτός είναι του homo universalis, του αναγεννησιακού ανθρώπου. Δίνει διαλέξεις, αρθρογραφεί, παρεμβαίνει σε θέματα φιλοσοφίας, τέχνης, παιδείας. "Είτε σκέπτεται για το οπλισμένο σκυρόδεμα είτε γράφει για το αντιτεχνοκρατικό σύνδρομο του Αρχιμήδη ή για την υδραύλιο του Ήρωνα του Αλεξανδρέα μεταδίδει ένα επιστημονικό ήθος που ανιχνεύει εκλεκτικές συγγένειες σε εκείνο των πρώτων φιλοσόφων της Ιωνίας" έχει πει για τον Θεοδόση Τάσιο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Αλαβάνος.
Ο κ. Θ. Τάσιος ομιλών σε συνέδριο.
 Ομότιμος καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου σήμερα, είναι επίσης επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Νανκίν της Κίνας, του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Δημοκρίτειου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνο. Εμπειρογνώμων UNESCO, UNIDO και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, του Επιστημονικού Τεχνικού ΕπιμελητηρίουΚύπρου, της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας, συγγραφέας 300 επιστημονικών άρθρων και 30 βιβλίων κ.ά.
Χαρακτηριστικό πολιτικό κείμενο του κ. Θεοδόση Τάσιου.
«…Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε εκείνες τις μεταβολές ώστε να γυρίσει λίγο το τιμόνι, σε σχέση με τις αφέλειες των άλλων, αλλά από εκεί και πέρα ακολούθησε μια λαϊκίστικη πολιτική που την ξέρουν και οι κότες. Αν παρακολουθήσετε την εξέλιξη του δημοσίου χρέους από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου θα καταλάβετε για ποιο πράγμα μιλάω. Θα καταλάβετε με ποιον τρόπο δημιουργήθηκε η ευμάρεια. Την ίδια ώρα που γινόταν η αποβιομηχάνιση και μειωνόταν η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, ανέβαιναν και οι μισθοί. Μα πώς γινόταν αυτό; Γινόταν με δανεικά και δεν πήρε είδηση κανένας, πλην ορισμένων, που τα λέγανε και τα έγραφαν. Από τότε το χάσαμε… Ήταν μια μορφή -επιτρέψτε μου έναν τεχνικό όρο- διανοητικού αυνανισμού, να πιστεύουμε ότι προοδεύουμε, να καμαρώνουμε γι' αυτό και στην πραγματικότητα να έχουμε αυτοϋπονομευτεί. Θα πάψουμε ποτέ να είμαστε λαθρεπιβάτες στο τρένο της ανάπτυξης; Θα βγάλουμε κανονικό εισιτήριο; Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες. Αυτό είναι το κακό».
Ο κ. Θ. Τάσιος με Κινέζους φοιτητές του.
(Τα κείμενα και οι φωτογραφίες ελήφθησαν από το Διαδίκτυο)
ΠΡΟΤΑΣΗ: O Δήμος Καστοριάς, καλόν θα είναι, να προσκαλέσει προσεχώς τον κ. Θεοδόση Τάσιο στην πόλη που γεννήθηκε και να τον τιμήσει αναλόγως (Γ.Τ.Α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου