Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Τα ρογκατσάρια (καστοριανό καρναβάλι), 6 - 8 / 1 / 2012.

Νύφη ξανθιά
Ρογκατσάρια ονομάζονται τα καρναβάλια που πραγματοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Ειδικότερα, τα ρογκατσάρια γίνονται στο Άργος Ορεστικό και στα χωριά κατά τις δύο πρώτες ημέρες του Χρόνου, στη Σιάτιστα την ημέρα των Θεοφανείων και στην πόλη της Καστοριάς το τριήμερο 6 – 9 Ιανουαρίου.
Εφέτος, στην πόλη της Καστοριάς οι εκδηλώσεις του τριήμερου των Ρογκατσαριών ήταν σε γενικές γραμμές επιτυχείς. Το βράδυ της πρώτης ημέρας, 6 Ιανουαρίου 2012, επικρατούσε πολύ κρύο κι ένεκα τούτου οι μεταμφιεσμένοι και οι θεατές τους στην οδό Μητροπόλεως ήταν, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές , λιγοστοί. Κατά τις επόμενες δύο ημέρες όμως ο καιρός ήταν σχετικώς καλός και γι’ αυτό οι ρογκατσαραίοι ήταν πολλοί, οι θεατές τους πάμπολλοι και το κέφι όλων μεγάλο.
Η καθιερωμένη παρέλαση των μεταμφιεσμένων Καστοριανών έγινε στην οδό Μητροπόλεως την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2012, από ώρα ώρα 13.00, κι εξής, και κατέληξε στην παραδοσιακή πλατεία του Ντολτσού, όπου οι καρναβαλιστές γλέντησαν με την ψυχή τους έως το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου