Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Οι τρεις γυναίκες που μύρωσαν τον Χριστό λίγες ημέρες πριν απ’ το σεπτό πάθος Του.

Ο Χριστός και οι αδελφές του Λαζάρου
Μάρθα και Μαρία.
Τα ιερά Ευαγγέλια μας γνωστοποιούν, ότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, κατά την τελευταία μαρτυρική περίοδο της επίγειας ζωής Του, δέχτηκε τη συμβολική και απτή έκφραση μεγάλης πνευματικής αγάπης και άπειρης ευγνωμοσύνης, από τρεις γυναίκες της Ιουδαίας. Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν απ’ το σεπτό πάθος Του, τρεις γυναίκες άλειψαν με μύρο τη σοφή κεφαλή και τα κουρασμένα πόδια Του, για τους προαναφερόμενους λόγους αγάπης κι ευγνωμοσύνης τους προς Αυτόν. Οι γυναίκες αυτές αναφέρονται ακολούθως.
1)      Η Μαρία, αδελφή του αναστημένου Λαζάρου (Ιωάν. ιβ΄, στίχ. 1 – 8). (Εικ. 1,2)
Η πρώτη και η μόνη επώνυμη απ’ τις εν λόγω τρεις Ισραηλίτισσες ήταν η ευσεβής Μαρία, η αδελφή του αναστημένου Λαζάρου, η οποία άλειψε με μύρο τα πόδια του Χριστού, όταν Αυτός επισκέφτηκε τη Βηθανία και φιλοξενήθηκε στην πατρική της οικία.
2)      Η ανώνυμη γυναίκα της Βηθανίας (Ματθ. κστ΄, στίχ. 6 – 13,  και Μάρκ. ιδ΄, στίχ. 3 – 10). (Εικ. 3)
Η δεύτερη γυναίκα που μύρωσε τον Κύριο δεν αναφέρεται ονομαστικά και δεν προσδιορίζεται ηθικά στα Ευαγγέλια. Ήταν μάλλον μια απλή και ταπεινή κάτοικος της Βηθανίας, η οποία προσήλθε στο σπίτι του Σίμωνα του Λεπρού, όταν ο Χριστός βρισκόταν εκεί και από σεβασμό και αγάπη προς το πρόσωπό Του έχυσε πολύτιμο μύρο στα μαλλιά της κεφαλής Του.
Η Μαρία καθισμένη  «παρά τους πόδας του Ιησού»

Η Τρίτη απ’ τις υπόψη γυναίκες ήταν μία πόρνη, που εκδήλωσε την ειλικρινή μετάνοιά της για τον πρότερο άσεμνο βίο της, αλείφοντας με μύρο τα πόδια του Καλού Ποιμένα και λαμβάνοντας απ’ την άπειρη αγαθότητά Του την άφεση των αμαρτιών της.
Απ’ τις προαναφερόμενες τρεις περιπτώσεις μύρωσης του Κυρίου οι δύο πρώτες έχουν το νόημα της προετοιμασίας εκ μέρους των γυναικών, του, τότε επικείμενου, ενταφιασμού Του, ενώ η τρίτη περίπτωση αποτελεί εξαίρετο παράδειγμα συγχώρεσης των πολλών αμαρτιών ενός ανθρώπου, απ’ τον Χριστό.
(Γιώργος Αλεξίου)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ  Εκτενέστερη μελέτη αναφερόμενη
στις τρεις γυναίκες που μύρωσαν τον Χριστό,
καθώς και στην υμνωδό Κασσιανή,
η οποία έγραψε για τη μία απ’ αυτές
το περίφημο τροπάριο «Κύριε οι εν πολλαίς αμαρτίες…»,
υπάρχει στον ιστότοπο Χριστιανική Καστοριά, Δ/νση:
https://sites.google.com/site/adeb1952/home/theologia-ieron-eikonon  θέμα 9β)
Η αλείψασα με μύρο την κεφαλή του Χριστού.
Η αμαρτωλή γυναίκα
μυρώνει τα πόδια του Χριστού

Η μετανοούσα ρίχνει μύρο στα πόδια του Χριστού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου