Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η όμορφη κωμόπολη Κορησός Καστοριάς

Λαϊκή ζωγραφιά σε ναό της Κορησού,
18ος αιών.
Η Κορησός είναι μία όμορφη κωμόπολη του Νομού Καστοριάς που έχει περίπου 1.500 κατοίκους. Απέχει 15 χιλιόμετρα απ’ την Πρωτεύουσα του Νομού και αποτελεί έδρα του Δήμου Αγίων Αναργύρων.
Η ιστορία της κωμόπολης αυτής είναι μακραίωνη και λαμπρή. Κατά τη νεολιθική εποχή οι κάτοικοί της είχαν αναπτύξει έναν ανάλογο πολιτισμό με ισχυρή κοινωνική οργάνωση και γι’ αυτό κατόρθωσαν κι έκτισαν τότε στην κορυφή του υπερκείμενου βουνού Σαρακίνα μια ισχυρή ακρόπολη με κυκλώπεια τείχη, όπου κατέφευγαν σε περιόδους επιδρομής αλλοφύλων. Στ’ αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά χρόνια η Κορησός ήταν αξιόλογος οικισμός της Άνω Μακεδονίας και είχε ωραίες δημόσιες οικοδομές και καλλιμάρμαρα μνημεία, λείψανα των οποίων σώζονται έως σήμερα.
Στην περίοδο του Βυζαντίου η αναφερόμενη κωμόπολη ήταν κέντρο του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστίδας και είχε αναδείξει σπουδαίους άνδρες, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο αυτάδελφοι άγιοι της Εκκλησίας μας, ο Θεοδόσιος, Μητροπολίτης Τραπεζούντας του Πόντου και ο Διονύσιος, κτήτορας της σημαντικής μονής του Τιμίου Προδρόμου στο Άγιον Όρος.
Η πανέμοφη Κορησός Καστοριάς.
 Αργότερα, στα φοβερά χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Κορησός υπόφερε πολύ απ’ τις φοβερές καταπιέσεις των Μωαμεθανών της Καστοριάς και ιδίως απ’ τις αυθαιρεσίες μερικών μπέηδων, που εγκαταστάθηκαν στον οικισμό της και κατέλαβαν τις ευφορότερες γαίες της. Οι τότε κάτοικοι της Κορησού αντιμετώπισαν τις εν λόγω πιέσεις των Τούρκων με ψυχραιμία και καρτερικότητα, μπόρεσαν δε ν’ αντέξουν τις φοβερές αυθαιρεσίες των Μπέηδων και Αγάδων, χάρις στην ολόψυχη προσήλωσή τους στα ιδανικά του Ελληνισμού και στη θερμή πίστη τους στον Τριαδικό Θεό. Απόδειξη αυτών των ιδιοτήτων - προσόντων τους λογίζονται, αντίστοιχα, η επίσημη ίδρυση αξιόλογου σχολείου στο αγαπημένο τους χωριό κατά το έτος 1848, και οι ανεγέρσεις, του πρώτου ενοριακού ναού της Παναγίας (17ος αιών.;) στο κέντρο του οικισμού και του Αγίου Γεωργίου (ο λεγόμενος Μικρός Άϊ-Γιώργης) (18ος αιών.)  στο κοιμητήριό του.
Ο Άι-Γιώργης, ο Μικρός. 18ος αιών.
(Γιώργος Τ. Αλεξίου)

Η Κορησός. Χειμωνιάτικη άποψη.

Η μονή Αγίου Διονυσίου του εκ Κορησού, στον Άθω.

Λειτουργική εικόνα σε ναό της Κορησού.
Η Κορησός.
 Διακοσμήσεις στον πολεμικό θώρακα
του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (λεπτομέρεια).
Εικόνα ναού της Κορησού, 18ος αιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου