Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ο προεόρτιος Εσπερινός του αγίου Νικάνορα στην Καστοριά. Σάββατο 6 Αυγούστου 2011.

Ο ναός του Αγίου Νικάνορα, Καστοριάς,
την ώρα του Εσπερινού.
   Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Αυγούστου 2011, από ώρα 7 μ.μ. έως ώρα 9.30 μ.μ., τελέστηκε στο νεόκτιστο και μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Νικάνορα συνοικισμού Χλόης Καστοριάς, ο προεόρτιος Εσπερινός του πάτρωνα αγίου του. Στον εν λόγω πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησαν τέσσερις Αρχιερείς, ο Μητροπολίτης Εδέσσης-Πέλλης-Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο Ρόδου κ. Κύριλλος και βεβαίως ο Καστορίας κ. Σεραφείμ, συμμετείχαν δε πάρα πολλοί ιερείς και μέγα πλήθος ευσεβών κατοίκων της Καστοριάς.
Καστοριανοί περιμένουν έξω απ' το ναό
την έναρξη της λιτανείας.
   Κατά τον περιγραφόμενο Εσπερινό ομίλησαν επικαίρως, ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ και ο Ρόδου κ. Κύριλλος. Μετά τις ψυχοφελείς ομιλίες των δύο Αρχιερέων τελέστηκε  η καθιερωμένη Αρτοκλασία και κατόπιν έγινε πέριξ του ναού, με την αρμόζουσα ευλάβεια και ιεροπρέπεια, η λιτάνευση της εικόνας του αγίου Νικάνορα και ιερών λειψάνων.
   Ως γνωστόν, ο όσιος Νικάνωρ ο εν Καλλιστράτω τω όρει - της Ζάβορδας (1491-1549) είναι ο κατ’ εξοχήν Προστάτης Άγιος των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών της Καστοριάς.

Η εικόνα του οσίου Νικάνορα
μεταφέρεται από ιερείς προς λιτάνευση.

Στιγμιότυπο της Λιτανείας.

Οι τέσσερις Μητροπολίτες
κατά τη λιτάνευση της εικόνας του αγίου Νικάνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου