Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Η μεταφορά της εικόνας της Παναγίας Πορφύρας στη Μαυριώτισσα. Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011.


Η εικόνα της Παναγίας Πορφύρας
στο μοναστήρι της Μαυριώτισσας.
 Το απόγευμα της Δευτέρας 15 Αυγούστου 2010, εορτή της Κοιμήσεως της υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ τέλεσε στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ναό της πόλης τον μεθεόρτιο Αρχιερατικό Εσπερινό. Ακολούθως, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, πολλοί κληρικοί της περιοχής μας, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, ανώτεροι Αξιωματικοί του Στρατού και της Αστυνομίας και πλήθος κόσμου, μετέφεραν όλοι μαζί πεζή την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορφύρας, απ’ τον Μητροπολιτικό ναό Καστοριάς, στην προβλήτα του Σταυρού της Ορεστιάδας λίμνης, και απ’ εκεί, με το καράβι Ολυμπία του Μαυροχωρίου, στο Μοναστήρι της Μαυριώτισσας.
Στην προβλήτα του εν λόγω Μοναστηριού ανέμεναν και υποδέχτηκαν την εικόνα της Παναγίας Πορφύρας με τιμές και ψαλμωδίες, αρκετοί ιερείς και πάρα πολλοί ευσεβείς Καστοριανοί. Αμέσως μετά, η εικόνα μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε σε ξύλινο βάθρο, που ήταν στημένο έξω απ’ το Καθολικό της Μονής. Εκεί, ενώπιόν της, ο οικείος Μητροπολίτης και οι παρόντες Κληρικοί και Ιερομόναχοι έψαλαν τα συγκινητικά Επιτάφια Εγκώμια της Θεοτόκου, παρουσία πάμπολλων κατοίκων κι επισκεπτών της Καστοριάς.
Ακολούθως, η εν λόγω εικόνα της Θεομήτορος αναρτήθηκε μέσα στον ιερό ναό της Παναγίας Μαυριώτισσας, όπου και θα παραμείνει έως την 23η Αυγούστου, που η Εκκλησία μας εορτάζει την Απόδοση της Κοιμήσεως αυτής (της Θεοτόκου). Κατόπιν θα επιστρέψει στη μόνιμη θέση της, στον Μητροπολιτικό ναό της Καστοριάς.
Ιερείς και ψάλτες αναμένουν στη Μαυτριώτισσα
την εικόνα της παναγιάς Πορφύρας.
Καστοριανοί περιμένουν στο μοναστήρι
τη μεταφορά της εικόνας
Το καράβι Ολυμπία μεταφέρει την εικόνα
στην ιερά μονή της  Μαυριώτισσας.
Η αποβίβαση της εικόνας
στην προβλήτα του μοναστηριού.
Η πομπική μεταφορά της Παναγίας Πορφύρας
απ' την προβλήτα στην ιερά  μονή.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς
ψάλλει τα εγκώμια της Θεοτόκου.
Πιστοί παρακολουθούν την τέλεση
της  Ακολουθίας των εγκωμίων της Παναγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου