Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Οδοιπορικό στην περιοχή των Πρεσπών. 12 – 8 – 2011.

Χαρακτηριστικό τοπίο των Πρεσπών.
Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011 αποφάσισα να επισκεφτώ για μία ημέρα τη μαγευτική περιοχή των Πρεσπών. Ξεκίνησα, λοιπόν, απ’ την πόλη της Καστοριάς με το αυτοκίνητό μου την 8η πρωινή ώρα και αφού ταξίδεψα επί 40 λεπτά παραπλεύρως του γραφικού Λιβαδοπόταμου Κορεστείων, έφθασα στον ορεινό αυχένα Περβόλι, που αποτελεί τη γεωγραφική είσοδο στο λεκανοπέδιο των Πρεσπών. Εκεί στάθμευσα για λίγο και θαύμασα την υπέροχη θέα της λίμνης Μικρή Πρέσπα. Κατόπιν επισκέφτηκα με τη σειρά, το όμορφο χωριό Μικρολίμνη, την πλαζ και το στρατιωτικό Φυλάκιο της Κούλας, διάβηκα την πλωτή γέφυρα της μικρής λίμνης και κατέληξα την 11η πρωινή ώρα στη νησίδα του Αγίου Αχιλλείου.
Το όμορφο χωριό Μικρολίμνη.
Μόλις έφθασα στην εν λόγω νησίδα, πήγα αμέσως στον ερειπωμένο ναό του Αγίου Αχιλλείου, που έκτισε ο Βούλγαρος τσάρος Σαμουήλ περί το έτος 985. Στάθηκα εκεί αρκετή ώρα, θαύμασα το μεγάλο μέγεθός του και προσκύνησα τον τάφο του πάτρωνα αγίου του. Ακολούθως, βάδισα επί ένα μισάωρο προς το νότιο άκρο της αναφερόμενης νησίδας και μετέβην στο έρημο μοναστήρι της Παναγίας Πορφύρας (: Βασίλισσας), όπου άναψα κεράκι και φωτογράφησα τις υπέροχες τοιχογραφίες του καθολικού του.
Όταν τελείωσα τη φωτογράφιση των αγιογραφιών του καθολικού (: ναού), που χρονολογούνται στα έτη 1524 και 1745, κατά περίπτωση, πήρα το δρόμο της επιστροφής για την Καστοριά, στην οποία έφθασα αργά το απόγευμα.
Η πλωτή γέφυρα και το νησί Άγιος Αχίλλειος.
Ο Γιώργος Αλεξίου επάνω στην πλωτή γέφυρα.
Ο ναός του Αγίου Αχιλλείου,10ος αιών .
Ο Άγιος Αχίλλειος.
Ο ναός της Παναγίας Πορφύρας (έτ. 1524).

Η τοιχογραφία της Παναγίας Πορφύρας, έτ. 1524.
Η Παναγία Βλαχέρνα - Πλατυτέρα, έτ. 1745.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου, έτ. 1524.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου