Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Στο μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Δρυόβουνου Κοζάνης. Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015.

Τοιχογραφία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
στη μονή του Δρυόβουνου.
Στο νότιο άκρο του ψηλού και δασωμένου όρους “Μακρυβούνι”, που βρίσκεται ανάμεσα στα ιστορικά χωριά Δρυόβουνο Κοζάνης και Γέρμα Καστοριάς, σε ένα πανέμορφο πλάτωμά του με πανοραμική θέα προς το οροπέδιο του Βοΐου και την οροσειρά της Πίνδου, είναι κτισμένο το ιστορικό μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Το εν λόγω μοναστήρι ιδρύθηκε το έτος 1652, εορτάζει δε και πανηγυρίζει κατά την ημέρα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής τής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, δηλαδή στις 6 Αυγούστου, και γι’ αυτό, ήδη από την 1η του αυτού μηνός, δέχεται πληθώρα ευσεβών προσκυνητών. Μεταξύ των εν λόγω προσκυνητών ήταν εφέτος και ο γράφων δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου, ο οποίος επισκέφτηκε την αναφερόμενη ιερά μονή το πρωί της Τετάρτης 5 Αυγούστου 2015, εισήλθε και προσευχήθηκε στον εορτάζοντα κεντρικό της ναό, προσκύνησε την θαυματουργή εικόνα τής Μεταμορφώσεως του Κυρίου, πήγε στο παρακείμενο Αγίασμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού κι ακολούθως έλαβε μερικές φωτογραφίες αυτής (της μονής), που τις παρουσιάζει εδώ.
Το φετινό πρόγραμμα- έτους 2015 - της ιεράς πανηγύρεως του Μοναστηριού έχει ως ακολούθως:
Τετάρτη 5 Αυγούστου και ώρα 7 μ.μ.
Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου. Θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία.
Πέμπτη 6 Αυγούστου και ώρα 7.00 π.μ.
Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Μεταμορφώσεως του Κυρίου κι ευλόγηση των άρτων.
Το απόγευμα της εορτής και ώρα 6 μ.μ.
Εσπερινός και κτητορικόν μνημόσυνον.

Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,
καθολικό του μοναστηριού.

Ο Ξενώνας του μοναστηριού
στην είσοδο της ιεράς μονής.

Άποψη του μοναστηριού από ανατολάς.


Η γιαγιά Αντιγόνη
προσκυνήτρια της ιεράς μονής.



Το Αγίασμα του οσιομάρτυρα κι
εθνομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού. (+1779)


Εικονοστάσι του Αποστόλου Παύλου
στο προαύλιο του μοναστηριού.






Το όμορφο μακεδονοχώρι Δρυόβουνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου