Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Αυστραλοί επισκέπτες στο μοναστήρι των Ταξιαρχών Τσούκας Νεστορίου. Σάββατο 25 Μαΐου 2013.

Ο ιερός ναός των Ταξιαρχών και ο καταρράκτης
στο μοναστήρι της Τσούκας Νεστορίου.

Ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας κ. Παύλος Άφκος (Paul Afko), που  κατάγεται από το Νεστόριο και που είναι ιδιοκτήτης της Αυστραλιανής Εταιρείας κατασκευής μηχανημάτων εξόρυξης «Afkos Industries», δημιούργησε προσφάτως στο Νεστόριο μία υπερσύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα 109 κλινών, η οποία κόστισε 28 εκατομμύρια δολάρια. Τα εγκαίνια του εν λόγω ξενοδοχείου και η έναρξη των εργασιών του θα γίνουν στην Κυριακή 26 Μαΐου 2013, ώρα 13.00, παρουσία αρκετών αξιωματούχων της Καστοριάς, 168 εκλεκτών προσκεκλημένων  του κ. Άφκου από την Αυστραλία και άλλα μέρη του κόσμου, καθώς και πολλών κατοίκων του Νεστορίου και της ευρύτερης περιοχής του. Την κορδέλα των εγκαινίων θα κόψουν, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας αξιότιμος Dr Kim Hames MLA και ο διατελέσας Δήμαρχος της πόλης Περθ κατά τη χρονική περίοδο 1994 - 2006, αξιότιμος Dr Peter Nattrass.
Το πρωί του Σαββάτου 25 Μαΐου, 2013, παραμονή των εγκαινίων της ξενοδοχειακής μονάδας, ο κ. Παύλος Άφκος και οι αξιότιμοι Έλληνες και αλλοδαποί προσκεκλημένοι του  επισκέφθηκαν το βυζαντινό μοναστήρι των Ταξιαρχών Τσούκας – Νεστορίου, που ανεγέρθηκε το έτος 1254 μ. Χ.. Εκεί τους περίμενε και τους ξενάγησε ο δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου, ο οποίος έχει γράψει ένα ενδιαφέρον βιβλίο με θέμα το μοναστήρι αυτό και την πολυκύμαντη ιστορία του.
Ο Νεστορίιτης επιχειρηματίας κ. Παύλος Άφκος
κι ένας Αυστραλός αξιωματούχος
στο μοναστήρι των Ταξιαρχών.
Όλοι οι  προαναφερόμενοι  επισκέπτες της ιεράς μονής Ταξιαρχών Τσούκας Νεστορίου εισήλθαν με σεβασμό στους δύο ιερούς ναούς της (: των Ταξιαρχών και της Ζωοδόχου Πηγής), είδαν και θαύμασαν τον παρακείμενό της καταρράκτη του Αλιάκμονα, εντυπωσιάστηκαν από το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της τοποθεσίας της, και αναχώρησαν απ’ αυτήν κατενθουσιασμένοι. 

Η  ιερά μονή Ταξιαρχών Τσούκας
σε τοιχογραφία δεκαετίας 1930.

Ο ναός των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Αριστερά διακρίνεται ο καταρράκτης.


Ανατολική άποψη του ναού της Ζωοδόχου Πηγής,
έτους 1923 - 24.
Η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής
στον ομώνυμο ναό της Μονής.

Οι επισκέπτες της ιεράς μονής
παρατηρούν τον καταρράκτη του Αλιάκμονα.



Το αναφερόμενο βιβλίο
 του Γιώργου Τ. Αλεξίου.


Ο Γιώργος Αλεξίου που ξενάγησε τους επισκέπτες.


Ο κ. Π. Άφκος συνομιλεί με Αυστραλό φίλο του.




Άποψη του επιβλητικού καταρράκτη,
παρακείμενου της ιεράς μονής Ταξιαρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου