Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Η Καμπανούλα – Campanula spatulata, το αγριολούλουδο των ξωτικών της καστοριανής υπαίθρου.


 
Όμορφο άνθος καμπανούλας
Όταν έρχεται η Άνοιξη στην ερατεινή περιοχή της Καστοριάς όλοι οι φυσιολάτρες κάτοικοί της εκδράμουν στις μαγευτικές εξοχές και παρατηρούν και θαυμάζουν τα άπειρα αγριολούλουδά τους. Στα εν λόγω αγριολούλουδα περιλαμβάνεται και η λυγερή καμπανούλα, η οποία θεωρείται από αρκετούς ευφάνταστους Δυτικομακεδόνες ως το αγαπημένο λουλούδι των Αερικών και των Ξωτικών.
Για την όμορφη καμπανούλα αναφέρονται (και) τα εξής στο Διαδίκτυο:
«Καμπανούλα – Campanula spatulata
Η Καμπανούλα ανήκει στην οικογένεια των Campanulaceae και είναι ποώδες φυτό ύψους έως 30 εκ., με σφαιρικό ή κυλινδρικό κόνδυλο. Οι βλαστοί της είναι λεπτοί, ανορθωμένοι, απλοί ή με λίγες διακλαδώσεις. Τα φύλλα τής βάσης της έχουν μήκος 0,5 - 3 εκ., σχηματίζουν ρόδακα και είναι ωοειδή, αντωοειδή ή ελλειψοειδή με μακρύ μίσχο. Τα φύλλα του βλαστού της είναι εναλλασσόμενα, τα κατώτερα αντωοειδή - σπατουλοειδή, τα ανώτερα γραμμοειδή - λογχοειδή. Τα άνθη είναι μονήρη ή λίγα στις άκρες των βλαστών. Ο κάλυκας έχει πέντε μακριούς, στενά τριγωνικούς έως βελονοειδείς οδόντες. Η στεφάνη, μήκους 0,5 - 3 εκ., είναι γαλάζια, χοανοειδής, με πέντε βαθείς λοβούς. Βρίσκεται σε θαμνώνες, δάση και διάκενα, κυρίως σε μέσα και μεγάλα υψόμετρα. Είναι βαλκανικό φυτό, κοινό στην Ελλάδα».
Για το ίδιο αγριολούλουδο αναφέρονται επίσης στο Διαδίκτυο και τα κάτωθι χαριτωμένα και διασκεδαστικά:
«Καμπανούλες
α) Οι καμπανούλες προσελκύουν τα αερικά που σε μαγεύουν με γητείες και σε αναγκάζουν να λες πάντα την αλήθεια (!).
β) Τα εξοχικά μέρη που έχουν λουλούδια Καμπανούλες ελκύουν τις Νεράιδες για να στήσουν χορό. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν περπατάμε ανάμεσα σε άγριες Καμπανούλες, γιατί δεν αποκλείεται να πατήσουμε μέσα σε Νεραϊδόκυκλο. Αν φοράς ένα βραχιόλι από Καμπανούλες, ελκύεις τα καλόβουλα αερικά για να σου χαρίσουν καλή τύχη (!).
γ) Δεν πρέπει να πατήσουμε στο νεραϊδόκυκλο την ώρα που χορεύουν οι νεράιδες. Η μαγεία τους είναι πανίσχυρη. Όσο ελκυστική κι αν είναι η μουσική τους, εμείς θα πρέπει να παρατηρούμε από  μακριά. Όσοι τόλμησαν να πλησιάσουν τους νεραϊδόκυκλους, ισχυρίζονται ότι ο νεραϊδόχωρος κράτησε λίγες στιγμές, ενώ στην πραγματικότητα είχαν εξαφανιστεί για επτά ολόκληρα χρόνια...(!).
Άνθος, ρίζα, βλαστός και φύλλα
καμπανούλας.
Πηγή: esoterica.gr

 Νεράιδα (ποίημα Γ. Παππά)
Στο χρώμα της αυγής μικρή νεράιδα στον ήλιο πέταξε,
με τις αχτίδες του έγραψε το “σ΄ αγαπώ”,
πέταξε τη νύχτα τόπε στ’ αστέρια, μαζί τους χόρεψε
και το φεγγάρι κράτησε στα δυο της χέρια…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Ο γράφων δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου θαυμάζει ιδιαίτερα τις εξωτικές καμπανούλες και γι αυτό κάθε Άνοιξη βγαίνει και τις συναντάει στην Καστοριανή ύπαιθρο και παίρνει φωτογραφίες τους. Μερικές απ’ αυτές τις φωτογραφίες τις παρουσιάζει εδώ.
Ξωτικό, Αερικό, Νεράιδα.


Διακοσμητικές καμπανούλες
σε ναό της Καστοριάς.
έτους 1727.
Καμπανούλες και στο βάθος το χωριό Ο Γέρμας.
Καμπανούλες σε ομάδα.


Πέντε καμπανούλες σε σειρά.




Άνθινη διακόσμηση σε ναό της Καστοριάς, έτ. 1727.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου