Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Στεφανόπουλος († 1973), κτήτορας δύο ιερών μονών της Καστοριάς.

Το νέο καθολικό και δεξιά η παλαιά πτέρυγα
της ιεράς μονής Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου.

Όλοι οι ευσεβείς κάτοικοι του Νομού Καστοριάς γνωρίζουν καλώς κι επισκέπτονται συχνά τις παρακάτω αναφερόμενες δύο σεπτές ιερές μονές της ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς:
α) την ιερά μονή Αγίου Νικολάου, Τσιριλόβου Κορησού, και
β) την ιερά μονή Αγίας Παρασκευής, Κόττορι Βασιλειάδας.
Η πρώτη απ’ τις αναφερόμενες ιερές μονές, του Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου, ιδρύθηκε κατά τον 18ο αιώνα κι επανιδρύθηκε το έτος 1960 απ’ τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Στεφανόπουλο, ενώ η δεύτερη, της Αγίας Παρασκευής Βασιλειάδας, συνιδρύθηκε το 1967 απ’ το ίδιο μακαριστό Αρχιμανδρίτη και απ’ το πνευματικό του τέκνο και νυν Καθηγούμενό της Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Αμανατίδη.
Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης
Σεβαστιανός Στεφανόπουλος.
Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Στεφανόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας το έτος 1912, ήλθε δε στην Καστοριά και ίδρυσε τη γυναικεία  ιερά μονή Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου το Σεπτέμβριο του 1960. Απ’ τον καιρό της άφιξής του στην Καστοριά κι έως τον Απρίλιο του 1973 που εξεδήμησε προς Κύριον ανέπτυξε σημαντικότατη και πολύπλευρη εκκλησιαστική δράση στην περιφέρεια της τοπικής Μητροπόλεως. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εξέδωσε το μηνιαίο περιοδικό «Η φωνή της Ερήμου» και συνέγραψε κι έκδωσε ευάριθμα ψυχοφελή βιβλία.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Σεβαστιανού Στεφανόπουλου, πνευματικού πατρός κι ευεργέτη πολλών Καστοριανών.
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Ο γράφων Γιώργος Τ. Αλεξίου συνάντησα για πρώτη φορά τον μακαριστό Σεβαστιανό Στεφανόπουλο στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου την 6η Δεκεμβρίου του έτους 1962, όντας μαθητής της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γέρμα Καστοριάς. Την ημέρα εκείνη οι δάσκαλοι και οι μαθητές τού προαναφερόμενου Δημοτικού Σχολείου πραγματοποιήσαμε προσκυνηματική επίσκεψη στο εν λόγω μοναστήρι με την ευκαιρία της εορτής του πάτρωνα αγίου του. Έκτοτε είδα πολλές φορές και γνώρισα καλώς τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό, υπήρξα ακροατής αρκετών κηρυγμάτων του και ήμουν συνδρομητής του περιοδικού «Η Φωνή της Ερήμου» και αναγνώστης των εκδοθέντων βιβλίων του. Στο προσωπικό μου αρχείο διατηρώ με πολύ σεβασμό μία πατρική επιστολή του προς εμέ και στη βιβλιοθήκη μου φυλάγω με προσοχή τα εκλεκτά βιβλία του.

Η εικόνα του αγίου Νικολάου,
εφέστια της ιεράς μονής Τσιριλόβου.
18ος αιών.

Η παλαιά πτέρυγα της ιεράς μονής Αγίου Νικολάου.

Δάσκαλοι και μαθητές του Δημ. Σχολείου Γέρμα
στην ιερά  μονή Αγίου Νικολάου, 6-12-1962.
Στο μέσον ο μακαριστός Μητροπολίτης Δωρόθεος.

Βιβλίο του μακαριστού Αρχιμανδρίτη
Σεβαστιανού Στεφανόπουλου.

Ο δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου δίπλα στην προτομή
του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Διαμαντίδη,
Ηγουμένου της Μονής Αγίου Νικολάου (+1912)

Επιστολή του μακαριστού Αρχιμανδρίτου
Σεβαστιανού Στεφανόπουλου.

Έκδοση του  μακαριστού Αρχιμανδρίτη
Σεβαστιανού Στεφανόπουλου.

Το νέο καθολικό της ιεράς
μονής Αγίας Παρασκευής, Κόττορι Βασιλειάδας.

Μερική άποψη Πτέρυγας
 της ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής Βασιλειάδας.

Η νέα πτέρυγα κελλίων
της ιεράς μονής Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου