Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

"Ο πεινασμένος οδοιπόρος". Ένα θαύμα τής Παναγίας στο Άγιον Όρος.

     

    Η πάνσεπτη ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους έχει ως έφορο και προστάτη της την υπεραγία Θεοτόκο και φυλάγει την περίφημη θαυματουργή εικόνα της με την επωνυμία Παναγία η Πορταΐτισσα, που θεωρείται η πολυτιμότερη όλου του Αγίου Όρους.

    "Η μονή των Ιβήρων είναι πολύ φιλόξενο μοναστήρι. Αυτό αποδίδεται και στο ακόλουθο περιστατικό.

    Ένας φτωχός εργάτης, κουρασμένος από τον δρόμο, έφθασε το μεσημέρι πεινασμένος στην πύλη της μονής. Ζήτησε μόνο λίγο ψωμί από τον πορτάρη γιατί βιαζόταν να συνεχίσει την πορεία του. Ο πορτάρης, άγνωστο γιατί, δεν του έδωσε, οπότε ο φτωχός αναστέναξε βαθιά κι έφυγε νηστικός.

    

    Ανεβαίνοντας προς τις Καρυές, σταμάτησε για λίγο στη σκιά ενός δέντρου. Λυπημένος και κουρασμένος καθώς ήταν, ξάπλωσε καταγής. Ξαφνικά ακούει βήματα να πλησιάζουν. Ανασηκώνεται και βλέπει κοντά του μια γυναίκα μ’ ένα βρέφος στην αγκαλιά. Με ύφος συμπαθητικό και φωνή γλυκειά τον ερωτά:

    - Τι έχεις; Μήπως είσαι άρρωστος

    - Όχι, απάντησε εκείνος, αλλά πεινώ. Παρακάλεσα τον θυρωρό της μονής Ιβήρων να μου δώσει ψωμί, αλλά δεν μου έδωσε.

    - Άκου παιδί μου. Δεν πρέπει να παραπονείσαι για τον θυρωρό. Θυρωρός τής μονής αυτής είμαι εγώ. Να επιστρέψεις αμέσως και να ζητήσεις ψωμί εκ μέρους μου, κι αν δεν σου δώσουν, πλήρωσέ το μ’ αυτά τα χρήματα. Σε περιμένω εδώ.

    Λέγοντας αυτά έδωσε στον εργάτη τρία φλουριά. Εκείνος, ανύποπτος για όσα έβλεπε και άκουγε, ξεκίνησε για το μοναστήρι. Χτύπησε την πύλη και κρατώντας επιδεικτικά τα χρήματα ζήτησε και πάλι από τον θυρωρό ψωμί, χωρίς να παραλείψει ν’ αναφέρει τη συνομιλία του με την γυναίκα.

  

     Όταν άκουσε ο Μοναχός για γυναίκαι και είδε τα σπάνια νομίσματα, κατάλαβε ότι πρόκειται για θαύμα. Χτύπησε την καμπάνα, συγκεντρώθηκαν οι αδελφοί και άκουσαν με θαυμασμό το παράδοξο γεγονός. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα νομίσματα εκείνα ήταν αφιερωμένα πριν από πολλά χρόνια στη θαυματουργή εικόνα. Βλέποντας όμως η Παναγία την ανάγκη του φτωχού, τα παρέλαβε και του τα έδωσε με μητρική ευσπλαχνία.

    Οι Μοναχοί με φόβο και ευλάβεια τα επανέφεραν στην αγία εικόνα τής Προρταΐτισσας, η οποία με το θαύμα αυτό τους δίδαξε τη μεγάλη αρετή της φιλοξενίας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Τo προπαρουσιαζόμενο κείμενο ελήφθη από το Ιστολόγιο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου