Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Ψυχοσάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020: Εθνικοθρησκευτικό Μνημόσυνο στα Στρατιωτικά Νεκροταφεία του Νομού Καστοριάς.


Γράφει ο Γεώργιος Τ. Αλεξίου, έφ. Υπολοχαγός ΠΒ.

Το ηρωικό 15ο Σύνταγμα Πεζικού θα τελέσει κι εφέτος, κατά το Ψυχοσάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, στα έξι (6) Στρατιωτικά Νεκροταφεία του Νομού Καστοριάς, δηλαδή της πόλης Καστοριάς, του Νεστορίου, του Άργους Ορεστικού, του Καλοχωρίου, του Μελά και του Δισπηλιού, το καθιερωμένο εθνικοθρησκευτικό Μνημόσυνο όλων των γενναίων στρατιωτών μας που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά τον επάρατο Ανταρτοπόλεμο 1946 – 1949. Στα Νεκροταφεία αυτά θα προσέλθουν και θα τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς που είναι θαμμένοι εκεί πάμπολλοι γενναιόψυχοι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, ευγνώμονες της υπέρτατης θυσίας των πεσόντων στρατιωτών μας. Ας είναι Αιωνία η μνήμη αυτών των στρατιωτών !
Ακολούθως παρουσιάζεται ένα σύντομο κείμενο αναφερόμενο στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο πόλης Καστοριάς, που αποτελεί το σημαντικότερο και σεπτότερο μνημειακό συγκρότημα της νεότερης ιστορίας του Έθνους μας.

Το Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς.
Η ακριτική και εύανδρη Καστοριά υπήρξε απ’ τους αρχαίους χρόνους κι έως πρόσφατα (έτος 1949), ο προμαχώνας του Ελληνισμού και ο κυματοθραύστης των αλλόφυλων που επιβουλεύονταν τα εδάφη, την ελευθερία και το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Οι ηρωικοί κάτοικοί της, οι γενναίοι και φιλελεύθεροι δημοκράτες Καστοριανοί, πολέμησαν πολλές φορές και από κοινού με τους λοιπούς Έλληνες αδελφούς τους, εναντίον ποικίλων και φοβερών εχθρών του Έθνους μας, εξωτερικών αλλά κι εσωτερικών. Κατά τους εν λόγω πολεμικούς αγώνες τους, και κυρίως κατά τον υπέρτατο αγώνα τους εναντίον των παραπλανημένων και άφρονων ερυθρών ανταρτών, πολλές χιλιάδες απ’ αυτούς (τους Καστοριανούς και λοιπούς Έλληνες φιλελεύθερους δημοκράτες) θυσίασαν τη ζωή τους για τη σωτηρία της Πατρίδας μας κι ετάφησαν τότε στα Στρατιωτικά νεκροταφεία της Καστοριάς, του Νεστορίου, του Άργους Ορεστικού, του Μελά και του Καλοχωρίου Καστοριάς. Η ταφή των εν λόγω αγνών και γενναίων Ελληνόπουλων στην αιματοβαμμένη και καθαγιασμένη απ’ την υπέρτατη θυσία τους, γη του Νομού Καστοριάς και η εφεξής ιερή παρουσία σ’ αυτήν (την καστοριανή γη) των χιλιάδων τάφων με τα τίμια οστά τους, αναδεικνύουν τ’ αναφερόμενα Στρατιωτικά νεκροταφεία ως τα σημαντικότερα εθνικά και θρησκευτικά μας μνημεία και ως τους σεπτότερους ιστορικούς τόπους του νεότερου Ελληνισμού.
Λόγω αυτής της μεγάλης εθνικής, θρησκευτικής και συναισθηματικής αξίας τους, τα προαναφερόμενα Στρατιωτικά Νεκροταφεία πρέπει να γίνουν καλώς γνωστά σε όλη την ελληνική επικράτεια. Επίσης και κατ’ ακολουθίαν, πρέπει κι επιβάλλεται, όλοι οι Έλληνες Δημοκράτες να επισκέπτονται συχνά τα εν λόγω Νεκροταφεία και να τιμούν ανάλογα τους ήρωες στρατιώτες μας που είναι θαμμένοι στον ιερό χώρο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου