Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Το βιβλίο «Ναπολέων Ζέρβας – Άρης Βελουχιώτης» του Καστοριανού ιστορικού Ιωάννου Β. Αθανασόπουλου.


Βιβλιοπαρουσίαση

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 διατέθηκε στο ευρύ κοινό, μαζί με την έγκριτη αθηναϊκή εφημερίδα “Δημοκρατία”, ένα πολύ αξιόλογο ιστορικό βιβλίο, που φέρει τον τίτλο “Ναπολέων Ζέρβας – Άρης Βελουχιώτης, Συγκριτική μελέτη”. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Καστοριανός νέος επιστήμων ιστορικός κ. Ιωάννης Β. Αθανασόπουλος, του οποίου το Βιογραφικό Σημείωμα έχει ως εξής:
«Ο Ιωάννης Β. Αθανασόπουλος γεννήθηκε στην Καστοριά τό έτος 1987. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγγραφέας τού βιβλίου «Ναπολέων Ζέρβας και το έπος της Εθνικής Αντιστάσεως του ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ», εκδόσεις Πελασγός, Αθήνα 2015. Επίσης, είναι Υπεύθυνος ιστορικού αρχείου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ - Ναπ. Ζέρβας από το 2012. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944. Είναι διαχειριστής και κάτοχος της ιστοσελίδας ellhnikaxronika.com
Για το σημαντικό και πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο τού εν λόγω βιβλίου είναι καταγραμμένα απ' τον συγγραφέα του τα εξής περιληπτικά και συμπερασματικά στο οπισθόφυλλό του:
«Ναπολέων Ζέρβας – Άρης Βελουχιώτης: Πρόκειται αναμφίβολα για τις πλέον γνωστές ηγετικές προσωπικότητες των δύο μεγάλων αντιστασιακών οργανώσεων. Υμνήθηκαν και χλευάστηκαν όσο λίγοι και εξακολουθούν να αναφέρονται από «συμπαθούντες» και μη, ασταμάτητα στο σήμερα.
Ο Ναπολέων Ζέρβας υπήρξε ο ιδρυτής και αρχηγός του ΕΔΕΣ και των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών (ΕΟΕΑ), που πρωταγωνίστησε κατά βάση στην Ήπειρο και στην Αιτωλοακαρνανία στα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης. Συνέδεσε το όνομά του με τον Γοργοπόταμο, το Μακρυνόρος, την μάχη της Πρέβεζας και την Μενίνα. Ωστόσο, η εμφάνισή του στην ιστορία ξεκινάει πριν από τον Μεσοπόλεμο. Πρωταγωνιστεί σε όλες σχεδόν τις εκστρατείες του Ελληνικού Στρατού, που μεγάλωσαν γεωγραφικά την Ελλάδα και διακρίνεται από τους πρώτους στα πεδία των μαχών.
Η φωτογραφία δεν είναι
 του  βιβλίου.
Από την άλλη, ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης. Ηγετική προσωπικότητα, που χωρίς καμία αμφισβήτηση, γιγάντωσε το κίνημα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Από τους ελάχιστους συνειδητούς κομμουνιστές και μέλος του κόμματος που πίστευε από την αρχή στον ένοπλο αγώνα. Καταδικάσθηκε και φυλακίστηκε για πολλά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όντας υπερζηλωτής της υλοποίησης των αποφάσεων του κόμματος. Στα χρόνια τού καθεστώτος του Ιωάννη Μεταξά, υπέγραψε δήλωση μετανοίας αποκηρύσσοντας τον κομμουνισμό. Μία πράξη που θα τόν στιγματίσει στή συνείδηση τών ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ, προσδίδοντάς του τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό του «δηλωσία». Στα χρόνια της κατοχής και αφού βγήκε στο βουνό, αναγκάστηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, μόνο και μόνο για να μην λάβει όλη τη δόξα ο «αντίπαλος» ΕΔΕΣ του Ζέρβα, του οποίου ο αρχηγός άμεσα συνείσφερε τις δυνάμεις του για το σαμποτάζ. Αποτέλεσμα ήταν να διασώσει το γόητρο του ΕΑΜ στα μάτια του απλού κόσμου. Ωστόσο, η δεύτερη αυτή «παρασπονδία» τού Βελουχιώτη αποτέλεσε την άτυπη στοχοποίησή του από το ΚΚΕ. Παρόλο που ο ίδιος, υπήρξε το πρόθυμο ενεργό μέλος να εφαρμόσει την πολιτική τού Σιάντου για τον κατοχικό εμφύλιο και την διάλυση κάθε άλλης αντιστασιακής οργάνωσης, ενώ οι κατακτητές ήταν στο εσωτερικό της χώρας και έμεναν στο απυρόβλητο, μετά την απελευθέρωση και τη συμφωνία της Βάρκιζας, θα εκδιωχθεί ουσιαστικά από τον Ζαχαριάδη και τους συντρόφους του. Εικάζεται ότι αυτοκτόνησε ενώ τον κυνηγούσε μέρος του Ελληνικού Στρατού μαζί με ένοπλους ντόπιους. Οπωσδήποτε ηθικά υπεύθυνο για το τέλος του ήταν το κόμμα στο οποίο αφιέρωσε όλη του τη ζωή».
Η φωτογραφία δεν είναι
του  βιβλίου.
Το παρουσιαζόμενο σημαντικό βιβλίο κυκλοφόρησε απ' τις “Εκδόσεις Πελασγός” του γνωστού εκδότη και άριστου πατριώτη κ. Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα, στον οποίον αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τη πολύτιμη και πολύχρονη σχετική προσφορά του προς το Έθνος μας.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.

Η φωτογραφία δεν είναι
του  βιβλίου.
Η προτομή του Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα
στην Ηγουμενίτσα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου