Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Το εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο ηρώων στρατιωτών μας στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς. Ψυχοσάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020.


Γράφει ο Γιώργος Αλεξίου
Έφ. Υπολοχαγός (ΠΒ)

Το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου 2020, ημέρα του Ψυχοσάββατου, το 15ο Σύνταγμα ΠΖ τέλεσε στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο της Καστοριάς, που αποτελεί το σημαντικότερο μνημειακό συγκρότημα του νεότερου Ελληνισμού, το καθιερωμένο εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο των έξι χιλιάδων (6.000) ηρωικών ανδρών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που έπεσαν για την Πατρίδα στα βουνά της περιοχής μας κατά τον επάρατο Ανταρτοπόλεμο (έτη 1946 - 1949). Την εν λόγω σεπτή εκδήλωση, που έλαβε χώρα μπροστά στο εκεί ευρισκόμενο επιβλητικό μνημείο, και δίπλα στους τάφους των πεσόντων ηρώων στρατιωτών μας, παρακολούθησαν με θρησκευτική κατάνυξη, εθνικό παλμό κι έκδηλη συγκίνηση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. κ. Σεραφείμ μαζί με τρεις άλλους σεβαστούς ιερωμένους της Μητρόπολής του, αρκετοί αξιωματούχοι των
Πολιτικών Αρχών της περιοχής, πολλοί Αξιωματικοί και Στρατιώτες και αρκετοί έντιμοι πατριώτες της Kαστοριάς. Όλοι αυτοί οι άξιοι συμπολίτες μας προσήλθαν στο αναφερόμενο Στρατιωτικό Νεκροταφείο, για ν’ αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στα γενναία παλικάρια μας, που έπεσαν στην ακριτική Ορεστίδα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, πολεμώντας τους ερυθρούς αντάρτες και τους λοιπούς θιασώτες της καθολικώς απαξιωμένης πλέον «Δικτατορίας του Προλεταριάτου».
Το Πρόγραμμα της υπόψη Εκδήλωσης υλοποιήθηκε ως εξής: Περί ώρα 11.00΄ προσήλθαν στο Νεκροταφείο όλοι οι προαναφερόμενοι, σεβαστοί Ιερωμένοι, φιλελεύθεροι Πολιτικοί, άξιοι Στρατιωτικοί και απλοί Πολίτες και κατόπιν άρχισε, εν μέσω μεγάλης συγκίνησης κι εθνικής ανάτασης, το θρησκευτικό μνημόσυνο των πεσόντων ανδρών του Στρατού μας. Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, συνεπικουρούμενος από δύο Αρχιμανδρίτες κι έναν Διάκονο της τοπικής Μητρόπολης. Μετά τη θρησκευτική τελετή έγινε το Προσκλητήριο των έξι χιλιάδων Στρατιωτών, Αεροπόρων και Χωροφυλάκων, που έπεσαν πολεμώντας τους ερυθρούς αντάρτες στον Γράμμο και στο Βίτσι. Η όλη εθνικοθρησκευτική Τελετή περατώθηκε με το ψάλσιμο του Εθνικού μας Ύμνου απ' την παρευρισκόμενη Διμοιρία στρατιωτών.
Ακολούθως, όλοι οι συμμετέχοντες στο Μνημόσυνο επισκέφθηκαν τον υπόγειο Κοιμητηριακό ναό του Νεκροταφείου και την παραπλήσιά του κρύπτη με τα τίμια οστά των Γενναίων μας και άναψαν ένα μελισσοκέρι ευγνωμοσύνης στη μνήμη τους. Ταυτόχρονα, υποσχέθηκαν ενδόμυχα, ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ και θα τιμούν εσαεί τους ήρωες πεσόντες Στρατιώτες περιόδου 1946-1949, στους οποίους η Πατρίδα μας, και ιδιαίτερα η Μακεδονία, οφείλει τη σωτηρία της απ’ τα νύχια του Κομουνισμού, και στους οποίους χρωστούμε όλοι οι ΄Έλληνες, Δεξιοί, Κεντρώοι και Αριστεροί, τη μεταπολεμική πρόοδο κι ευημερία μας.
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Στο Προσκλητήριο των Πεσόντων Στρατιωτών μας, που συνοδεύτηκε από ριπές πολυβόλων όπλων, αναφέρθηκε ο παρακάτω αριθμός αυτών:
1) Πεσόντες Αξιωματικοί και οπλίτες των Εθνικών μας Δυνάμεων στις μάχες Βιτσίου και Γράμμου κατά την τετραετία 1946 – 1949, που βρίσκονται θαμμένοι στο στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς.
Αξιωματικοί Στρατού ξηράς:.......... 112
Υπαξιωματικοί:....... 94
Στρατιώτες:....... 5.718
Συνολο:........ 5.924
2) Πεσόντες άνδρες των Εθνικών μας Δυνάμεων καθ’ όλη την περίοδο του Ανταρτοπολέμου:
Αξιωματικοί Στρατού:.........1.198
Οπλίτες Στρατού:............ 14. 871
Αξιωματικοί Αεροπορίας:...........38
Οπλίτες Αεροπορίας:................... 6
Αξιωματικοί Χωροφυλακής: 125
Οπλίτες Χωροφυλακής:............1.500
Σύνολο πεσόντων:............. 17.738
Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων των πεσόντων γενναίων Στρατιωτών μας κατά τον καταστροφικό Ανταρτοπόλεμο κι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου