Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Το επιτοίχιο έντυπο “Αγιολόγιον” έτους 2015, της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

Το παρουσιαζόμενο Αγιολόγιον.
Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς εξέδωσε και κυκλοφόρησε εγκαίρως, κατά το Φθινόπωρο του παρόντος έτους 2014, ένα έντυπο Αγιολόγιο κι ένα εγκόλπιο Ημερολόγιο του ερχόμενου έτους 2015, τα οποία είναι αφιερωμένα στους “εν Καστορία 19 τιμωμένους αγίους”.
Για το αναφερόμενο Αγιολόγιο σημειώνουμε, ότι είναι ένα επιτοίχιο  Εορτολόγιο 50 καλαίσθητων σελίδων, διαστάσεων 17 Χ 24 εκατοστών. Στην εμπρόσθια όψη του υπάρχει εντυπωμένη η ιερή εικόνα της Παναγίας μας, η οποία παρουσιάζεται ένθρονη και παιδιοκρατούσα, και πλαισιωμένη από τους 19 αγίους που τιμώνται ιδιαίτερα στην Καστοριά. Στην πρώτη απ’ τις εσωτερικές σελίδες του βρίσκεται καταχωρημένο ένα ενημερωτικό κείμενο για τη “Νηστεία”, ενώ στις υπόλοιπες σελίδες του είναι αποτυπωμένα με ημερολογιακή σειρά τα εικονίδια των αγίων της Εκκλησίας μας που εορτάζουν την κάθε ημέρα του αναφερόμενου έτους, μαζί με ολίγα βασικά στοιχεία για το σεπτό πρόσωπό τους, όπως αυτά είναι καταγραμμένα στα αντιστοίχως παρατιθέμενα απολυτίκιά τους.
Συμπερασματικώς, το εν λόγω “Αγιολόγιον” της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς είναι ένας ιδιότυπος Ημεροδείκτης – Συναξαριστής κι ως εκ τούτου θα φανεί χρήσιμο και θα ωφελήσει πολύ όλους τους Χριστιανούς που θα το αποκτήσουν, θα το αναρτήσουν στις οικίες τους και θα το συμβουλεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ερχόμενου σωτήριου έτους 2015.
Τα εικονίδια των αγίων που
 εορτάζουν κατά το α΄ 15/νθήμερο
του Ιανουαρίου.
Απολυτίκιον αγίων Πάντων
Ήχος α΄. Του λίθου σφραγισθέντος.
(Ποίημα του οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου)
Βλαστούς ευαγγελίου και καρπούς αμαράντους, χορούς αγίων Πάντων ευφημήσωμεν πάντες, εν ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, μιμούμενοι αυτών τας αρετάς, και αγώνας τους γενναίους, από ψυχής συμφώνως ανακράζοντες· δόξα τω στεφανώσαντι υμάς· δόξα τω αγιάσαντι· δόξα τω εν τη γη και ουρανώ υμάς δοξάσαντι.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.

Τα Απολυτίκια των αγίων που
 εορτάζουν κατά το α΄ 15/νθήμερο
του Ιανουαρίου.



Η Καστοριά και η πολιούχος της Θεοτόκος.
Ελαιογραφία του Γιώργου Τ. Αλεξίου.

Ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Γιαννουσάς,
Πρωτοσύγγελλος της Μητρόπολης Καστοριάς.

Κείμενο για τη Νηστεία στο Αγιολόγιον.
Το εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2015,
ομοθεματικό τού Αγιολογίου.

Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας
Κουμπελίδικης (9ος αι.),
το τοπόσημο της Καστοριάς.
Πίνακας του Γ.Τ.Α.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου