Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2015, της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

Η όψη του Ημερολογίου.
Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς τύπωσε και κυκλοφόρησε προσφάτως το εγκόλπιο Ημερολόγιό της έτους 2015, που είναι “αφιερωμένο στους εν Καστορία τιμωμένους αγίους”. Το εν λόγω καλαίσθητο Ημερολόγιο τσέπης έχει τυπωμένη στο εμπροσθόφυλλό του μία πολυπρόσωπη ιερή εικόνα, η οποία παρουσιάζει στο κέντρο της την Παναγία ένθρονη και παιδιοκρατούσα κι εκατέρωθεν αυτής τους 18 αγίους απ’ τους 19 που τιμώνται ιδιαιτέρως στην πόλη και την εκκλησιαστική επαρχία της Καστοριάς. Αυτοί οι 19 τιμώμενοι άγιοι είναι: Άγιος Μηνάς, άγιος Ναούμ ο Ισαπόστολος, άγιος Ιωάννης ο Βατάτζης, άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, όσιος Διονύσιος ο εκ Κορησού, όσιος Θεοδόσιος ο εκ Κορησού, άγιος Νεκτάριος ο Καρεώτης, άγιος Νικόδημος της Τισμάνας, όσιος Νικάνωρ ο θαυματουργός, άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, άγιος Ιάκωβος ο εκ Καστορίας, άγιος Γεράσιμος ο Παλλαδάς, άγιος Μάρκος ο εκ Κλεισούρας, άγιος Νεομάρτυρας Ναούμ, άγιος νεομάρτυρας Γεώργιος ο εξ Αγαρηνών, άγιος οσιομάρτυρας Νικόδημος ο εν Βερατίω μαρτυρήσας, άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, άγιος ιερομάρτυρας Πλάτων Αϊβαζίδης, και αγία Σοφία της Κλεισούρας. Στο οπισθόφυλλό του το ίδιο Ημερολόγιο έχει μία φωτογραφία με αποτυπωμένες τις λειψανοθήκες αρκετών απ’ τους προαναφερόμενους αγίους.
Στις εσωτερικές σελίδες του Ημερολογίου παρουσιάζονται με τη σειρά τα εξής:
1) Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, ομοθεματικό του Ημερολογίου, κι έκφραση των διάπυρων ευχών του προς τον Θεόν υπέρ όλων των Καστοριανών.
2)   Εισοδικόν, ήτοι θεματικός πρόλογος του Ημερολογίου απ’ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.
3)     Αγιολογικό κείμενο του κ. Κυριάκου Μωυσίδη, που παρουσιάζει εν συντομία “τον βίο και την πολιτεία” ενός εκάστου απ’ τους εν λόγω 19 αγίους, μαζί με ένα εικονίδιό του.
4)      Οι ανάλογες ημερολογιακές σελίδες με το αντίστοιχο εορτολόγιο, γενικό και τοπικό, και με τα Αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών.
5)        Ενημερωτικά κείμενα για τα Ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας.
6)       Η διοικητική δομή της ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.
7)    Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της περιοχής.
8) Η πνευματική και φιλανθρωπική Διακονία, καθώς και η πολύπλευρη δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ και των άλλων άξιων κληρικών της αναφερόμενης Ιεράς Μητρόπολης.
9)      Διάφορες χρήσιμες πληροφορίες.

Το Μήνυμα του Πατριάρχου.
Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση τού εξεταζόμενου Ημερολογίου της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς σημειώνουμε συμπερασματικά, ότι πρόκειται για ένα καλαίσθητο εκκλησιαστικό εγκόλπιο, που θα ωφελήσει πολύ όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι πρόκειται να το αποκτήσουν, να το μελετούν και να το συμβουλεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του προσεχούς σωτήριου έτους 2015.
Γιώργος Τ. Αλεξίου

Η Παναγία πολιούχος της Καστοριάς.
Σχεδιαστική παράσταση Γ.Τ.Α.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης
Καστοριάς κ.κ Σεραφείμ.

Η 1η σελίδα του Εισοδικού,
του Μητροπολίτου Καστοριάς.


Αγιολογικό βιβλίο.

Ημερολόγια προηγούμενων ετών.

Ο συμβολικός τροχός του ανθρώπινου βίου.
Τοιχογραφία σε ναό της Καστοριάς, έτ. 1727

Συμβολικά ωρολόγια σε μεταβυζαντινό ναό
των Χαλάρων Κορεστείων Καστοριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου