Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ο εορτασμός του Μακεδονικού Αγώνα στο χωριό Μελάς Καστοριάς. Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014.

Κατάθεση στεφάνων
στην προτομή του Παύλου Μελά.
Η 110η επέτειος της έναρξης του Μακεδονικού Αγώνα (1904 – 1908) εορτάστηκε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, Στο Νομό Καστοριάς. επίκεντρο του εορτασμού ήταν, όπως πάντα, το χωριό Μελάς Κορεστείων, όπου στις 13 Οκτωβρίου 1904 έπεσε ηρωικά μαχόμενος για την ελευθερία της Μακεδονίας ο πρωτομάρτυρας του προαναφερόμενου Αγώνα Παύλος Μελάς.
Το πρωί της εν λόγω Κυριακής στον ενοριακό ναό του Αγίου Ευσταθίου, Μελά, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κι εκφώνησε εμπνευσμένο κήρυγμα μεστού χριστιανικού κι εθνικού περιεχομένου που συνεπήρε το εκκλησίασμα. Ο ίδιος άξιος Μητροπολίτης τέλεσε επίσης, συνεπικουρούμενος από πλειάδα ιερέων και παρουσία των αξιωματούχων τής περιοχής και πλήθους κόσμου, το θρησκευτικό Μνημόσυνο του ήρωα Παύλου Μελά και όλων των πεσόντων Μακεδονομάχων.
Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ
κηρύττει στο ναό του Αγίου Ευσταθίου, Μελά.
Μετά την απόλυση της εκκλησίας, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου “Η Ορεστίς” Άργους Ορεστικού κ. Βασίλειος Αβραμίδης, ο Καστοριανός δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου και μερικοί άλλοι γενναιόφρονες Καστοριανοί μετέβησαν στο πλησιόχωρο Στρατιωτικό Νεκροταφείο, όπου είναι θαμμένοι 17 ήρωες στρατιώτες μας που έπεσαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδος στα γύρω βουνά κατά την 11η και τη 12η Αυγούστου 1949, άναψαν μελισσοκέρι στους σεπτούς τάφους τους και προσευχήθηκαν για την ανάπαυση των ψυχών τους.
Ακολούθως, ο Αρχιερέας με τους κληρικούς, οι παρόντες πολιτικοί, στρατιωτικοί και λοιποί αξιωματούχοι και όλοι οι παρευρισκόμενοι πολίτες, συγκεντρώθηκαν εμπρός στην προτομή του Παύλου Μελά, όπου αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση απ’ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, υπέρ όλων των πεσόντων Μακεδονομάχων.
Ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ
τελεί το ιερό μνημόσυνο του Παύλου Μελά.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Νέου Οικισμού Γάβρου κ. Χρίστος Δημητρόπουλος εκφώνησε τον καθιερωμένο επίκαιρο Πανηγυρικό λόγο. Ακολούθως κατέθεσαν στεφάνους στην προτομή του ήρωα Παύλου Μελά οι πολιτικοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί και δημοτικοί αξιωματούχοι και οι εκπρόσωποι πατριωτικών οργανώσεων και συλλόγων της περιοχής. Κατόπιν και με τη σειρά, η μεικτή χορωδία του Δήμου Καστοριάς έψαλε τρία συγκινητικά άσματα αναφερόμενα στον ήρωα Παύλο Μελά, μία μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου τής περιοχής απήγγειλε ένα πατριωτικό ποίημα, όλοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και στο τέλος οι στρατιώτες της εκεί υπάρχουσας Διμοιρίας απόδοσης τιμών έψαλαν τον εθνικό μας ύμνο.
Η περιγραφόμενη πατριωτική εκδήλωση έκλεισε με την επίσκεψη του κόσμου στην οικία, όπου φονεύτηκε από Τούρκους στρατιώτες ο Παύλος Μελάς, υπήρξε δε, κατά γενική ομολογία, απόλυτα επιτυχής.

Γιώργος Τ. Αλεξίου
Απόγονοι των Μακεδονομάχων της Καστοριάς
πλαισιώνουν την προτομή του Παύλου Μελά.

Το σεπτό Στρατιωτικό Νεκροταφείο Μελά
με τους τάφους 17 ηρώων στρατιωτών μας.

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ τελεί Επιμνημόσυνη
Δέηση εμπρός στην προτομή του Παύλου Μελά.

Το στρατιωτικό άγημα απόδοσης τιμών.


Πολιτικοί και Δημοτικοί αξιωματούχοι.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Καστοριάς
υποστράτηγος ε.α. κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος.

Η μικτή χορωδία του Δήμου Καστοριάς.

Η εκπαιδευτικός κ. Κλειώ Μουτιάδου του Συλλόγου
Μικρασιατών Άργους Ορεστικού " Η Κύζικος".


Ο Καστοριανός αξιωματικός Στρατού
κ. Ελευθέριος Δ. Ζήσης,
επικεφαλής του Αγήματος απόδοσης τιμών.






Ο άριστος δάσκαλος κ. Χρ. Δημητρόπουλος
εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας.


Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και άλλοι επίσημοι.


Ανάπηρος πολέμου μετά την κατάθεση στεφάνου.


Ο ακατάβλητος φωτογράφος Γιώργος Παπαδόπουλος.


Μαθήτρια των Κορεστείων απαγγέλει ποίημα.


Ο δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου
δίπλα στην προτομή του Παύλου Μελά.




Ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ συνομιλεί
με τον εκπρόσωπο των Αναπήρων Πολέμου.


Αναμνηστική φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου