Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Το βιβλίο με τον τίτλο «Από την αύρα της Προποντίδας στο φλοίσβο του Θερμαϊκού», του Νικολάου Δ. Μπανάκη.

Το παρουσιαζόμενο βιβλίο
του κ. Νίκου Μπανάκη.
Ένα αξιόλογο βιβλίο που φέρει τον ποιητικό κι εύγλωττο τίτλο «Από την αύρα της Προποντίδας στο φλοίσβο του Θερμαϊκού» κυκλοφόρησε προσφάτως, την Άνοιξη του 2014. Συγγραφέας του είναι ο δάσκαλος και θεολόγος κ. Νικόλαος Μπανάκης, ενώ εκδότης του ο Δήμος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής. Ο κ. Μπανάκης κατάγεται και διαμένει μονίμως στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής, αγαπάει όμως ιδιαίτερα κι επισκέπτεται πολύ συχνά την Καστοριά, καθότι είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της αγαπημένης του συζύγου, της άριστης δασκάλας κ. Ελευθερίας Γ. Δούφλια.
Στον Πρόλογο του παρουσιαζόμενου βιβλίου ο δόκιμος συγγραφέας του κ. Νίκος Μπανάκης γράφει τα εξής κατατοπιστικά για το περιεχόμενό του:
«Μετά από την κυκλοφορία της εργασίας μου «Από τα Πλάγια της Ανατολικής Θράκης στα Νέα Πλάγια της Χαλκιδικής», στην οποία παρουσιάζεται η ζωή της Κοινότητας κυρίως μέσα από φωτογραφίες, έκρινα απαραίτητο να γράψω και να παρουσιάσω το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Από την αύρα της Προποντίδας στο φλοίσβο του Θερμαϊκού».
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου γίνεται ένα εντυπωσιακό και όμορφο ταξίδι μέσα στο χρόνο, για να γνωρίσουν οι αναγνώστες τη Γεωγραφία, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Κοινότητας των Πλαγίων, τη διοικητική και εκκλησιαστική οργάνωσή της, τις ευχάριστες και δυσάρεστες πτυχές της ζωής των κατοίκων της και τους αγώνες που έδωσαν για να κρατηθούν ζωντανοί μέσα στον ταραγμένο κόσμο που έζησαν. Ακολουθεί ο ξεριζωμός και η εγκατάσταση στην καινούργια πατρίδα.
Η παραλία στα Νέα Πλάγια.
Η φωτογραφία ελήφθη από το Διαδίκτυο.
Στο δεύτερο μέρος γίνεται λόγος για την ίδρυση της Κοινότητας Νέων Πλαγίων Χαλκιδικής, την οργάνωσή της και τις δραστηριότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων της. Περιγράφονται οι προσπάθειες που έκαναν οι κάτοικοι για να ξαναφτιάξουν τα νοικοκυριά τους και η κοινωνική ζωή του χωριού.
Στο τρίτο μέρος καταγράφονται τα ήθη, τα έθιμα και οι λαϊκές παραδόσεις της Κοινότητας, με βάση τους τρεις βασικούς σταθμούς της ζωής (γάμος, γέννηση, θάνατος), τους μήνες και τις γιορτές του εκκλησιαστικού έτους.
Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου που κατά καιρούς συνεργάστηκαν μαζί μου, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Πλαγίων, το Γραμματέα του Δήμου μας κ. Χαρίλαο Τουμπάκη και όλους τους συγχωριανούς μου που μου έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή του χωριού.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ το Δήμαρχο κ. Δαμιανό Ιορδανίδη, τον Αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Καρρά, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Κοκκινίδη, για το προσωπικό τους ενδιαφέρον, τους Αντιδημάρχους και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Ν. Προποντίδας για την πραγματοποίηση της έκδοσης του παρόντος πονήματος…».
Η τιμητική αφιέρωση ενός αντίτυπου
του παρουσιαζόμενου βιβλίου από
τον συγγραφέα του στον Γ. Αλεξίου.
Ακολούθως παρατίθεται ενδεικτικά ένα κεφάλαιο από το πρώτο μέρος του εξεταζόμενου βιβλίου:
«Εισαγωγή στην Ιστορία της Θράκης.
Η Θράκη, η τέταρτη κόρη του Ωκεανού και της Παρθενόπης, ως γεωγραφική μονάδα εθεωρείτο ήπειρος και περιβαλλόταν από την οροσειρά του Αίμου στο Βορρά, από τον Ελλήσποντο, την Προποντίδα και το Θρακικό Πέλαγος στο Νότο, από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολή και τον ποταμό Νέστο στη Δύση.
Κατά τον Ηρόδοτο οι Θράκες ήταν το μεγαλύτερο έθνος της γης μετά τους Ινδούς.
Οι αρχαίοι Θράκες, λαός ινδοευρωπαϊκός και άρα συγγενικός προς τους Έλληνες, εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη περί το 2000 π.Χ. και, αφού ήλθαν σε επαφή με τους Έλληνες, σταδιακά εξελληνίστηκαν.
Ο Φίλιππος ο Β' μετά από μια μεγάλη εκστρατεία 342-340 π.Χ. κυρίευσε τη Θράκη και διόρισε στρατιωτικό διοικητή.
Τέλος οι Ρωμαίοι το 168 π.Χ. με τις λεγεώνες τους, υπέταξαν τη Θράκη και την έκαναν ρωμαϊκή Επαρχία.
Σταθμό στην ιστορία της Θράκης αποτέλεσε η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης το 330 μ.Χ.
Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας στην Ανατολή και ειδικότερα στη Θράκη, η Θράκη μπήκε στο επίκεντρο της Ιστορίας. Η Κωνσταντινούπολη γνώρισε εποχές μεγάλης οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ακμής. Ο πλούτος και το μεγαλείο της θάμπωναν τους πολυπληθείς ξένους: εμπόρους, διπλωμάτες, περιηγητές, μισθοφόρους που την επισκέπονταν. Κατά τη χιλιετή ιστορία της υπήρξαν και εποχές μεγάλων φυσικών και πολεμικών καταστροφών και συγκρούσεων. Η πτώση της αυτοκρατορίας πρώτα στα χέρια των Σταυροφόρων και μετά των Οθωμανών, σήμανε τα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Η μαγευτική πλαζ στα Νέα Πλάγια.
Η φωτογραφία ελήφθη από το Διαδίκτυο.
Μετά από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο χώρο των Βαλκανίων, τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τις Διεθνείς Συνθήκες που ακολούθησαν, μόνο η Δυτική Θράκη βρίσκεται σήμερα μέσα στα εδαφικά όρια του Ελλη­νικού Κράτους. Αντίθετα ο ελληνισμός της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας που κατοικούσε στην Ανδριανούπολη, στη Ραιδεστό, στην Καλλίπολη, στις Σαράντα Εκκλησιές, στην Τυρολόη, στη Βιζύη, στην Ηράκλεια, στη Σωζόπολη, στον Πύργο και σε πολλές άλλες πόλεις, χάθηκε άδικα και άδοξα και μόνον οι ιστορικές μνήμες απομένουν να τον ζωντανέψουν».
Κλείνοντας την σύντομη παρουσίαση το θεματικού βιβλίου, αναφέρουμε ότι πρόκειται για μία συγγραφή, που το περιεχόμενό της παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους κατοίκους του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, αλλά  και γενικότερα για όλους τους Έλληνες, γηγενούς και προσφυγικής καταγωγής.

Γιώργος Τ. Αλεξίου

Η παραλία στα Νέα Πλάγια.
Η φωτογραφία ελήφθη από το Διαδίκτυο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου