Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ιερό λείψανο του αγίου Σπυρίδωνος στην Καστοριά, από την 6η έως και την 8η Αυγούστου 2014.

Ο άγιος Σπυρίδων
Η μνήμη του αγίου Νικάνορος του θαυματουργού, της Ζάβορδας, που είναι ο θερμός προστάτης και βοηθός όλων των Δυτικομακεδόνων, ορίστηκε κι εορτάζεται από την Αγία μας Εκκλησία κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή στην Καστοριά εορτάζει και πανηγυρίζει ο λαμπρός ιερός ναός του αγίου Νικάνορος, που ανεγέρθηκε (θεμελιώθηκε) το έτος 1997 στη συνοικία Χλόη της πόλης.
Η ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, στα πλαίσια της εφετινής εορτής του αγίου Νικάνορος (έτ. 2014) και της ταυτόχρονης πανηγύρεως τού προαναφερόμενου ομώνυμού του καστοριανού ναού διοργάνωσε και θα πραγματοποιήσει σημαντικές λατρευτικές εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνεται και η θεάρεστη μεταφορά από την Κέρκυρα στην Καστοριά και η ευλογημένη παραμονή σ’ αυτήν επί ένα τριήμερο του ιερού λειψάνου της τιμίας χειρός του αγίου Σπυρίδωνος.
Σημειωτέον ότι οι ευσεβείς κάτοικοι της Καστοριάς και της περιφέρειάς της αγαπούν και τιμούν ιδιαίτερα τον άγιο Σπυρίδωνα. Επ’ ονόματί του υπάρχει στην πόλη τους ένας αξιόλογος ναός της μεταβυζαντινής εποχής με την ανάλογη λατρευτική εικόνα, ενώ σε πολλούς ναούς αυτής και της επαρχίας της σώζονται ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και φορητές εικόνες τού εν λόγω αγίου.
Ακολούθως παρουσιάζεται η σχετική Ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς:

Σπάνια εικόνα με θέμα το τίμιο λείψανο
του αγίου Σπυρίδωνος. 18ος αιών.
 Βρίσκεται στην πόλη Μοναστήρι
των Σκοπίων.
Εορτασμοί του Αγίου Νικάνορος - Το Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος στην Καστοριά.
Τη μνήμη του Αγίου Νικάνορος του θαυματουργού θα εορτάσει η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας στις 6 & 7 Αυγούστου 2014, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς.
Φέτος την Ιερά Πανήγυρη θα λαμπρύνει η παρουσία του Ιερού Λειψάνου της τιμίας χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος από την Κέρκυρα, το οποίο θα κομίσει στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος.
Συγκεκριμένα οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νικάνορος έχουν ως εξής :
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014 και ώρα 7.00 μ.μ.
Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού εκ Κερκύρας στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος – Χλόης και εν συνεχεία Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου και Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικάνορος και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Σπυρίδωνος και Νικάνορος των θαυματουργών στους πέριξ του Ιερού Ναού δρόμους.
Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Καστοριάς.
Το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του
.
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014 και ώρα 7.00 π.μ.
Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ.κ. Νεκταρίου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Σεραφείμ.
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014 και ώρα 8.00 μ.μ.
Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος εκ Κερκύρας του θαυματουργού με την παρουσία του Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

Να σημειώσουμε ότι το Ιερό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος θα βρίσκεται προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος από το απόγευμα της Τετάρτης 6 Αυγούστου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 8 Αυγούστου 2014. Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός όλη την ημέρα.
Η λατρευτική εικόνα του αγίου Σπυρίδωνος
στον ομώνυμο ναό πόλης Καστοριάς
.Ο λαμπρός ναός του Αγίου Νικάνορος
στη συνοικία Χλόη Καστοριάς.Το Ενθύμιο των εγκαινίων του ιερού ναού
Αγίου Νικάνορος Χλόης Καστοριάς.Οι άγιοι ιεράρχες Κύριλλος και Σπυρίδων
σε τοιχογραφία του ναού  Αγίου Αθανασίου
 Γέρμα Καστοριάς. 17ος αιών;


Ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος
στο Μελισσότοπο Καστοριάς. Η λατρευτική εικόνα του αγίου
Σπυρίδωνος στον ομώνυμο ναό
του Μελισσοτόπου.


Ο άγιος Σπυρίδων μεταξύ των έφιππων
αγίων Μηνά και Δημητρίου.
Εικόνα στο Μελισσότοπο Καστοριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου