Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

«Ένα Ταξίδι στα Ιεροσόλυμα». Επιστολή αγίου Γρηγορίου Νύσσης (+396). Οι σχετικές εμπειρίες και οι ανάλογες απόψεις και συμβουλές του Αγίου.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης.

Η παρουσιαζόμενη επιστολή του αγίου Γρηγορίου Νύσσης με θέμα «Ένα Ταξίδι στα Ιεροσόλυμα» είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να την έχουν και να την λαμβάνουν υπόψη τους όλοι όσοι σκέφτονται να διοργανώσουν και να πραγματοποιήσουν «προσκυνηματικές εκδρομές» στους Αγίους Τόπους. Στην παρούσα Ιστοσελίδα καταγράφεται πρώτα το συμπέρασμα τής αναφερόμενης Επιστολής του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και ακολούθως σημειώνεται η ηλεκτρονική διεύθυνση του εξαίρετου Ιστολογίου (blog) «Άπαντα Ορθοδοξίας», όπου παρατίθεται ολόκληρη η Επιστολή σε άριστη Νεοελληνική παράφραση.
1)         Το συμπέρασμα από την Επιστολή του αγίου Γρηγορίου Νύσσης:
«….Συνεπώς «όσοι σεβόσαστε τον Κύριο, να τον δοξολογείτε σε όποιο μέρος κι αν κατοικείτε» (Ψαλ. 21,24). Γιατί ή προσέγγιση του Θεού δεν γίνεται με την τοπική μετακίνηση, αλλά όπου κι αν βρίσκεσαι, θα σε επισκεφθεί ό Θεός, αρκεί να βρει το κατάλυμα της ψυχής σου τέτοιο, ώστε «να κατοικήσει μέσα σου ό Κύριος και να περιπατήσει μέσα σου» ("Εξοδ. 20,24).
Αν όμως έχεις τον εσωτερικό σου κόσμο γεμάτο από ακάθαρτους λογισμούς, ακόμη κι αν φθάσεις στο Γολγοθά, ακόμη κι αν ανεβείς στο Όρος των Ελαιών, ακόμη κι αν βρεθείς κάτω από τον Τάφο της Αναστάσεως, θα απέχεις τόσο πολύ από το να δεχθείς μέσα σου το Χριστό, όσο κι εκείνοι πού δεν έκαμαν την πρώτη ομολογία, δηλαδή οι άπιστοι.
Βιβλίο, στο οποίο παρουσιάζεται
και σχολιάζεται η θεματική  Επιστολή.

Συμβούλεψε, λοιπόν, αγαπητέ, τούς αδελφούς, «να αποδημούν από το σώμα προς τον Κύριο» (Β' Κορ. 5,8) κι όχι από την Καππαδοκία προς την Παλαιστίνη. Κι αν προβάλει κανείς το λόγο του Κυρίου, με τον όποιο έδωκε εντολή στους μαθητές, να μην απομακρυνθούν από τα Ιεροσόλυμα, ας σκεφθεί αυτό πού έχει λεχθεί. Επειδή δηλαδή δεν είχε γίνει ακόμη ή επιφοίτηση και ή διανομή της χάρης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, ό Κύριος έδωκε σ' αυτούς την εντολή να παραμένουν στο ίδιο μέρος, «μέχρι πού να ενδυθούν την εξ ύψους δύναμη» (Πραξ. 1,4).
Κι αν αυτό πού έγινε στην αρχή, γινόταν μέχρι τώρα, κι αν το Άγιο Πνεύμα μοίραζε στον καθένα με τη μορφή του πυρός τα χαρίσματα, θα έπρεπε να έμεναν όλοι σ' εκείνη την περιοχή, όπου γίνεται ή διανομή του δώρου. Αν όμως «το Άγιο Πνεύμα πνέει και μεταβαίνει όπου θέλει» (Ίωάν. 3,8), τότε κι εκείνοι πού εδώ πιστεύουν, γίνονται μέτοχοι της δωρεάς, ανάλογα με την πίστη τους κι όχι εξαιτίας της μετάβασης τους στα Ιεροσόλυμα».

2)         Η Ηλεκτρονική διεύθυνση όπου παρουσιάζεται η θεματική Επιστολή:
http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2013/10/blog-post_842.html

Γ.Τ.Α.

Προσκυνητάριο Αγίων Τόπων στον ναό
Αγίου Ανδρέα Ντολτσού, Καστοριάς.



Προσκυνητάριο Αγίων Τόπων στον
ενοριακό ναό Μακροχωρίου Καστοριάς.


Ο Καστοριανός δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου
στις υπόσκαπτες εκκλησίες  περιοχής Νύσσης.
7 Ιουλίου 1988.


Προσκυνητάριο της Αγίας Γης
στο ναό Αγίου Ευσταθίου Μελά Καστοριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου