Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Έκδοση του βιβλίου «Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κρεπενής», από το Δημοτικό Σχολείο Μαυροχωρίου Καστοριάς.

Η Παναγία Οδηγήτρια.
Τοιχογραφία στο ναό της Κρεπενής.
Το Δημοτικό Σχολείο Μαυροχωρίου Καστοριάς εξέδωσε κατά το περασμένο έτος 2011 ένα καλαίσθητο βιβλιδάριο 50 σελίδων, με τον τίτλο «Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Κρεπενής Μαυροχωρίου». Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί ομαδική συγγραφή των εξής 12 μαθητών της Ε΄ και της Στ΄ τάξης του αναφερόμενου σχολείου, σχολικού έτους 1986 – 7: Νικολάου Αθηνιώτη, Δέσποινας Κ. Καλαφάτη, Βικτωρίας Παπαευθυμίου, Ευθυμίας Δόλλα, Φιλίππου Καράτζη, Βασίλη Κυριακίδη, Θεοδώρου Μπούση, Βούλας Τζανίδου, Ζωής Κ. Τζανίδου, Λαζάρου Χρηστίδη, και Φώτη Χριστοδούλου. Οι μαθητές αυτοί επισκέφτηκαν πολλάκις, κατά τη χρονιά εκείνη, με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του τότε δασκάλου τους κ. Νικολάου Γραίκου, το συγκεκριμένο μεταβυζαντινό ναό, περιεργάστηκαν την οικοδομή του, αντέγραψαν τις δύο κτητορικές του επιγραφές, ετών 1650 και 1753 αντίστοιχα, εξέτασαν με προσοχή τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, τις φορητές εικόνες και το τέμπλο του, κατέγραψαν τις παρατηρήσεις και τις ανάλογες εντυπώσεις τους, και συνέταξαν ένα σχετικό χειρόγραφο πόνημα.
Μετά από Εικοσιτέσσερα χρόνια, κατά το προαναφερόμενο έτος 2011, ο νυν δραστήριος Διευθυντής του Σχολείου Μαυροχωρίου κ. Νικόλαος Παπασταύρος και ο άξιος ιερέας τού ίδιου χωριού π. Ηλίας Σαμαράς, ανέλαβαν την πρωτοβουλία και εξέδωσαν σε έντυπο βιβλίο, με δαπάνες του Σχολείου και της οικείας Ενορίας, το υπόψη χειρόγραφο.
Το εμπροσθόφυλλο του βιβλίου.
Περαίνοντας τη σύντομη παρουσίαση του θεματικού βιβλίου σημειώνουμε ότι, η γενική επιμέλειά του ανήκει στη γνωστή δασκάλα του σχολείου Μαυροχωρίου και δόκιμη συγγραφέα κ. Σόνια Ευθυμιάδου - Παπασταύρου, η μορφοποίησή του έγινε από την κ. Νίκη Μακροζήση και οι φωτογραφίες ελήφθησαν από τον καλλιτέχνη φωτογράφο της Καστοριάς κ. Δημήτρη Τσουρτσούλα.
Η πρόσοψη του ναού.
 Άποψη του ναού.
Χρονολογία ανέγερσης (έτος 1758 ;)
στην κόγχη του ναού.

Οι τοιχογραφίες του Εξωνάρθηκα.
Η υπέρθυρη τοιχογραφία του αγίου Νικολάου.
 Ο Χριστός. Αντίγραφο τοιχογραφίας του ναού.
Ελαιογραφία σε ξύλο του Γ. Αλεξίου.
Ο Πρόδρομος. Αντίγραφο τοιχογραφίας του ναού.
Ελαιογραφία σε ξύλο του Γ. Αλεξίου.

Χαρακτηριστική τοιχογραφία του Εξωνάρθηκα.
Άγιοι στον Παράδεισο. Τοιχογραφία του Εξωνάρθηκα.

Η σφαγή των νηπίων της Βηθλεέμ.
Τοιχογραφία του Εξωνάρθηκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου