Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ο άγιος Μόδεστος ( + 16 Δεκεμβρίου), προστάτης των κτηνοτρόφων της Καστοριάς.

Ο άγιος Μόδεστος. Εικόνα
στον Μελισσότοπο Καστοριάς.
«Ο άγιος Μόδεστος ήκμασε κατά τον ζ’ αιώνα. Αρχιμανδρίτης ων της Μονής του αγίου Θεοδοσίου, ανεκαίνισε τα καταστραφέντα και δηωθέντα υπό των Περσών εν Παλαιστίνη ιερά προσκυνήματα, και συνήγαγε την διασκορπισθείσαν εν τη Σιών Εκκλησίαν του Χριστού. - Είχε λάβει από τον Θεό την ικανότητα να γιατρεύει τις ασθένειες των αγροτών, αλλά και των ζώων τους. - Γενόμενος Πατριάρχης Ιεροσολύμων μετά τον Ζαχαρίαν, εκοιμήθη οσίως» (Ωρολόγιον το Μέγα).
Η περιοχή της Καστοριάς είναι ορεινή και άγονη και γι’ αυτό οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών της ασχολούνταν ανέκαθεν με την εκτροφή βοοειδών και αιγοπροβάτων και τιμούσαν ιδιαίτερα και τιμούν τον άγιο Μόδεστο, τον προστάτη των κτηνοτρόφων και των ποιμνίων τους. Ένδειξη της ξεχωριστής τιμής που απέδιδαν παλαιότερα οι φιλόπονοι και άδολοι Ορέστες στον άγιο Μόδεστο αποτελεί η ύπαρξη στο χωριό Γάβρος Κορεστείων ενός ναού επ’ ονόματί του, καθώς και η παρουσία αρκετών τοιχογραφιών και εικόνων του στους ναούς πολλών χωριών της Καστοριάς. Φωτογραφία του αναφερόμενου ναού του αγίου Μόδεστου και τέσσερις εικόνες του παρουσιάζονται εδώ.

Ο ναός του Αγίου Μόδεστου (18ος αιών)
στον Γάβρο Κορεστείων.

Τροπάριο του αγίου Μόδεστου
Ιεράρχης όσιος Πάτερ εδείχθης, εν Σιών ως άγγελος, ιερατεύσας τω Χριστώ, διό αξίως δεδόξασαι, Πατριαρχών εγκαλλώπισμα Μόδεστε.
Ο άγιος Μόδεστος και δύο Ιεράρχες.
Τοιχογραφία στον Γέρμα Καστοριάς, 17ος αιών.
Ευχή του αγίου Μόδεστου (υπέρ γαλακτοπαραγωγής !).
Του Κυρίου δεηθώμεν. Άγιοι Γαλακτίωνες και Επιστήμονες, άγιοι Πάντες οι τω Θεώ ευαρεστήσαντες καλώς. Άγιε Μόδεστε, άγιε Κυριακέ ο φανερώσας τον Τίμιον Σταυρόν, φανέρωσον και εις τα ζώα ταύτα γάλα και πλήθυνον αυτό και εις την πόιμνην ταύτην του δούλου σου (δείνα)…


Εικόνα του αγίου Μόδεστου (έτ. 1775)
στον Γέρμα Καστοριάς.
Εικόνα του αγίου Μόδεστου
στους Μανιάκους Καστοριάς
Εικόνα του αγίου Μόδεστου (18ος αιών;)
στους Αμπελόκηπους Καστοριάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου