Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η Καστοριά σε διακοσμητικά κεραμικά πλακίδια.

Χάρτης της Καστοριάς. Βλ. σημείωμα 1.
Το κατάστημα τουριστικών ειδών με την επωνυμία «Αργυράκης», που βρίσκεται στην Καστοριά, είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους τής αναφερόμενης πόλης και σε πάμπολλους επισκέπτες της, για την ποικιλία και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που διαθέτει. Δημιουργός, ιδιοκτήτης και «ψυχή του καταστήματος είναι ο κ. Αργύριος Παύλου, που υπήρξε παλαιότερα ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της ομώνυμης τοπικής ομάδας. Τα τουριστικά προϊόντα του κ. Παύλου αποτελούν αποκλειστικές παραγγελίες του ιδίου, έχουν ως θέμα τους την Καστοριά, είναι διαφόρων ειδών, όπως ενημερωτικά βιβλία, ταξιδιωτικοί χάρτες, όμορφα κοσμήματα, κεραμικά πλακίδια, τοπικά ποτά κ. ά. και διαφημίζουν όλα επιτυχώς την εν λόγω πόλη.
Βυζαντινότροπη απεικόνιση της Καστοριάς.
Στα προαναφερόμενα κεραμικά πλακίδια περιλαμβάνονται και μερικά που έχουν στην εμπρόσθια όψη τους κάποια όμορφη απεικόνιση της Καστοριάς ή έναν απ’ τους αξιόλογους βυζαντινούς ναούς της περιοχής, διαθέτουν δε στην οπίσθια πλευρά τους ένα σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για τον αντίστοιχη παράσταση. Επτά απ’ αυτά τα πλακίδια και τρία απ’ τα ενημερωτικά τους σημειώματα, τα οποία συνέταξε ο γράφων Γιώργος Αλεξίου, παρουσιάζονται εδώ.
Ενημερωτικά σημειώματα των Πλακιδίων
1)      Ο Νομός Καστοριάς.
Ο Νομός Καστοριάς βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία. Έχει έκταση 1.720 τ. χμ, μέσο υψόμετρο 774μ. και πληθυσμό 53.000 κάτοικους. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας, στην κοιλάδα του Αλιάκμονα και στις πλάγιες του Γράμμου και του Βιτσίου άνθισε ο πολιτισμός απ’ τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι τις ημέρες μας.
Η Κουμπελίδικη. Βλ. σημείωμα 2.
Τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του Νομού είναι: Το απολιθωμένο δάσος του Νόστιμου, ο προϊστορικός λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού, τα ερείπια της ρωμαϊκής Διοκλητιανούπολης, οι πολυάριθμοι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, καθώς και τα Αρχοντικά (σπίτια) της πόλης Καστοριάς.
Οι κάτοικοι του Νομού ασχολούνται κυρίως με τη βιοτεχνία της Γούνας, με τη γεωργία (παράγωγη μήλων και φασολιών), με την κτηνοτροφία και με τον τουρισμό.
2)      Η Παναγία Κουμπελίδικη.
Ο ιερός ναός της Παναγίας Κουμπελίδικης ή Καστριώτισσας βρίσκεται κτισμένος σε περίοπτη θέση της Καστοριάς. Είναι ένας μικρός τρίκογχος τρουλαίος ναός του 9ου αιώνα, που κοσμείται με λαμπρές τοιχογραφίες του 13ου και του 17ου αιώνα. Ο πυρήνας του ναού καλύπτεται με τρούλο, που έχει μεγάλο ύψος αναλογικά με τον όλο όγκο τού κτίσματος. Η τοιχοδομή του είναι ποικίλη και ιδιόμορφη (έγινε με πέτρες, τούβλα και ασβεστοκονίαμα, κατά ιδιάζοντα όμως τρόπο).
Γενικά, είναι ένας βυζαντινός ναός γραφικός και κομψός, που αποτελεί κόσμημα για την Καστοριά  και ορθά αναγνωρίστηκε ως το έμβλημά της.
Ο ναός στο Ζευγοστάσιο. Βλ. σημ. 3.
3)      Ο ναός της Θεοτόκου στο Ζευγοστάσιο Καστοριάς.
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο μικρό χωριό Ζευγοστάσιο Καστοριάς, έχει κτιστεί κατά τον 11ο αιώνα. Είναι από τους λίγους ναούς με τρούλο βυζαντινής εποχής, που σώζονται στην περιοχή της Καστοριάς. Ο εξωνάρθηκάς του είναι μεταγενέστερος.
Ο ναός κοσμείται εσωτερικά κι εξωτερικά από σημαντικές τοιχογραφίες διαφόρων χρονικών περιόδων. Οι αρχαιότερες ανήκουν στον 11ο αιώνα, ενώ οι νεότερες φιλοτεχνήθηκαν κατά το έτος 1749. Σπουδαίο είναι και το μεταβυζαντινό τέμπλο που φέρει στην όψη του πολύχρωμο γραπτά διάκοσμο, από τον οποίο ξεχωρίζει το έμβλημα των αρχαίων Μακεδόνων, ο γνωστός «Ήλιος των Αιγών" ή «Αστέρι της Βεργίνας».


Ο Άι-Γιώργης της Ομορφοκκλησιάς.


















Ο ναός της Μεταμόρφωσης, 9ου αιώνα.













Το ψήφισμα της Διοκλητιανούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου