Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ο λαϊκός ζωγράφος της Καστοριάς Τρύφων Δούκας (+ 2000)

Ο Τρύφων Δούκας υπήρξε ένας αξιόλογος λαϊκός ζωγράφος και αυτοδίδακτος μουσικός (τρομπονίστας), πού όμως ήταν και είναι ελάχιστα γνωστός στην περιφέρεια της Καστοριάς. Γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Βασιλειάδα. Το έτος 1948, σε ηλικία 15 ετών, μεταφέρθηκε από τους τότε αντάρτες στη Ρουμανία (παιδομάζωμα), όπου έμαθε την τέχνη του ελαιοχρωματιστή. Επέστρεψε στην Ελλάδα το έτος 1955 και μετά 2-3 χρόνια παντρεύτηκε κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στο χωριό Γέρμας Καστοριάς.
Κατά τη διαβίωσή του στον Γέρμα ασκούσε το επάγγελμα τού ελαιοχρωματιστή και, περιστασιακώς, του μουσικού – τρομπονίστα στη λαϊκή ορχήστρα του Ζήση Ζιώγου (Μανιάτη). Στα σπίτια όπου εργαζόταν φιλοτεχνούσε με ιδιαίτερη επιτυχία διάφορες τοιχογραφίες, με θέματα παρμένα κυρίως απ΄ την αγροτική και ποιμενική ζωή. Κατά τις ελεύθερες ώρες του ζωγράφιζε επάνω σε χοντρά χαρτόνια και σε ξύλινες πινακίδες (νοβοπάν, κόντρα πλακέ) όμορφα φανταστικά τοπία, καθώς και μορφές αγίων της Εκκλησίας μας. Τα έργα του τα διέθετε σχεδόν δωρεάν σε φίλους και γνωστούς του. Μερικές φορές εξέθεσε προς πώληση μερικούς πίνακές του στην πλατεία Ομόνοια της Καστοριάς, καθώς και στην κεντρική πλατεία του Άργους Ορεστικού, όμως χωρίς επιτυχία.
  

Ο Τρύφων Δούκας, πρώτος αριστερά.

  Απεβίωσε το έτος 2000, σε ηλικία 67 ετών. Οι εκατοντάδες πίνακες που ζωγράφισε είναι σήμερα διασκορπισμένοι σε σπίτια κατοίκων του Γέρμα και άλλων χωριών της περιοχής, ενώ οι εικόνες των αγίων που ιστόρησε βρίσκονται στους ναούς του Γέρμα. Αρκετούς πίνακές του κατέχουν οι Γερμανιώτες Θανάσης Θώμου και Κώστας Μ. Σιδέρης.
Ο γράφων Γιώργος Αλεξίου γνώριζε κι αναγνώριζε το καλλιτεχνικό ταλέντο του αείμνηστου Τρύφωνα κι εκτιμούσε ιδιαίτερα τους εικαστικούς πίνακές του. Έντεκα απ αυτούς τους πίνακες, τέσσερις απεικονίσεις αγροτικών σκηνών και επτά εικόνες αγίων, παρουσιάζονται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου