Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Η εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας ομολογεί και κοινοποιεί το μέγα θαύμα που εποίησε η Θεοτόκος στον άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό.

 

    Η Παναγία Τριχερούσα (: η Παναγία με τα τρία χέρια) είναι μια δημοφιλής εικόνα της Παναγίας η οποία βρίσκεται στη σερβική Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιον Όρος. Απεικονίζει την Παναγία με τον μικρό Ιησού Χριστό στον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας, και είναι σκεπασμένη με άμφια. Είναι η σημαντικότερη εικόνα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην πίσω όψη της εικόνας είναι μια εικόνα του Αγίου Νικολάου.

    Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα ήταν κτήμα του Ιωάννη Δαμασκηνού στις αρχές του 8ου αιώνα και είναι συνυφασμένη με το θαύμα της θεραπείας του, περίπου το 717. Σύμφωνα με την παράδοση, ενώ ο Ιωάννης υπηρετούσε ως Βεζίρης στο Χαλιφάτο του Ουαλίντ Α', κατηγορήθηκε λανθασμένα για προδοσία και του κόψανε το χέρι. Η κατηγορία φέρεται ότι έγινε από τον Βυζαντινό εικονομάχο αυτοκράτορα Λέων τον Ίσαυρο που ήταν πράγματι μεγάλος αντίπαλος του Αγίου Ιωάννη, και φίλος του Ουαλίντ Α'. Ενώ ο Ιωάννης Δαμασκηνός προσευχόταν μπροστά σε μια εικόνα της Παναγίας, φέρεται ότι το κομμένο χέρι του ως εκ θαύματος αποκαταστάθηκε. Την ημέρα των ευχαριστιών, προσέθεσε ένα ασημί αντίγραφο του χεριού του στην εικόνα.Μετά από αυτό, η εικόνα έγινε γνωστή ως η "Τριχερούσα", επειδή είχε τρία χέρια: τα δύο της Παναγίας και το πρόσθετο αντίγραφο, του θαύματος.

Σημείώσεις. 1) Το προπαρατιθέν κείμενο ελήφθη από τη Βικιπαίδεια. Βλέπε περισσότερα: 1) https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%A4%CF%81%CE%B9%CF%87%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B

2) Η Σύναξη της Παναγίας τριχερούσας εορτάζεται στο Άγιον Όρος την 12 Ιουλίου.

    3) Βλέπε για την έλευση και τη λαμπρή υποδοχή στις 30 Μαϊου 2009 του υπέροχου πιστού αντιγράφου τής θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Τριχερούσης στο ναό Αγίου Νικάνορος Χλόης Καστοριάς: https://fos-kastoria.blogspot.com/2023/05/14-29-30-2009.html

    4) Ανάλογη εικόνιση με την εδώ παρουσιαζόμενη πρωτότυπη παράσταση του θαύματος τής αποκατάστασης τού χεριού του αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού θα ήταν ευλογία να υπάρχει και στο ναό Αγίου Νικάνορος Χλόης Καστοριάς.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου