Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Το εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2024 της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, αφιερωμένο στο “Φως των ναών της Καστοριάς”.

 

    Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς τύπωσε και κυκλοφόρησε προσφάτως το εγκόλπιο Ημερολόγιό της έτους 2024, που είναι αφιερωμένο στο πνευματικό “φως των ναών τής Καστοριάς.” Το εν λόγω καλαίσθητο Ημερολόγιο τσέπης έχει στο εμπροσθόφυλλό του τη φωτογραφία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου να ιερουργεί σε έναν βυζαντινό ναό της πόλης Καστοριάς, συνεπικουρούμενος από τρείς σεβαστούς ιερείς, στο δε οπισθόφυλλό του έχει τα βυζαντινά συμπιλήματα τής ονομασίας “Ιερά Μητρόπολις Καστορίας”, και του επισκοπικού ονόματος “Καλλίνικος”.

    Υπεύθυνος έκδοσης του Ημερολογίου ήταν ο ελλόγιμος Θεολόγος κ. Κυριάκος Δημ. Μωυσίδης. Την επιμέλεια των κειμένων του είχε ο εκ Κορησού γνωστός και άριστος θεολόγος κ. Βασίλειος Στυλιάδης. Τους ζωγραφικούς πίνακές του με τους βυζαντινούς ναούς τής Καστοριάς τούς έχει ιστορήσει η Καστοριανή ταλαντούχος ζωγράφος Αννή Γκέρου.

Στις εσωτερικές σελίδες τού Ημερολογίου περιλαμβάνονται και παρουσιάζονται με τη σειρά τα εξής:

α). Η αφιέρωση του Ημερολογίου στο “Φως των ναών της Καστοριάς””.

β). Αρχιερατική φωτογραφία τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου, συνοδευόμενη από ανάλογες επίκαιρες ευχές του.

γ). Μήνυμα ευλογίας κι ευχών τού Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου.

    δ). Μήνυμα ευλογίας κι ευχών του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ.

ε). Εισοδικόν, ήτοι εκτενής και μεστός πρόλογος του Ημερολογίου απ’ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικο, όπου παρουσιάζεται αναλυτικά το πνευματικό φως που ενέχουν κι εκπέμπουν οι βυζαντινοί ναοί της Καστοριάς, και όπου αναφέρονται και τεκμηριώνονται οι λόγοι της αφιέρωσης του Ημερολογίου στο εν λόγω Φως.

στ). Οι ανάλογες ημερολογιακές σελίδες με το αντίστοιχο εορτολόγιο, γενικό και τοπικό, και με τα Αναγνώσματα των Κυριακών και των μεγάλων εορτών.

ζ). Η Διοίκηση (: διοικητική δομή) τής ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς και χρήσιμες λεπτομερείς πληροφορίες περί του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου αυτής κ.κ. Καλλινίκου.

η) Κατάλογος Ενοριών και Εφημερίων της ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς.

θ). Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί και οι ιερές μονές τής εκλησιαστικής επαρχίας Καστοριάς.

    ι) Η πνευματική και φιλανθρωπική Διακονία, καθώς και η πολύπλευρη δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Καλλινίκου και των άλλων άξιων κληρικών τής αναφερόμενης Ιεράς Μητρόπολης.

κ) Η τοπική Αγιολογία.

λ) Οι ημέρες νηστειών. Οδηγίες για την τέλεση του Μυστηρίου του Βαπτίσματος, την τέλεση τού Μυστηρίου τού Γάμου και την τέλεση των Μνημοσύνων.

μ) Ειδική αναφορά στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση τού εξεταζόμενου Ημερολογίου τής Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς σημειώνουμε συμπερασματικώς, ότι πρόκειται για ένα καλαίσθητο εκκλησιαστικό εγκόλπιο, που θα ωφελήσει πολύ όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι πρόκειται να το αποκτήσουν, να το μελετούν και να το συμβουλεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια τού προσεχούς σωτηρίου έτους 2024.

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Η Φήμη του Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου.

Καλλινίκου του σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου τής αγιωτάτης Μητροπόλεως Καστορίας, υπερτίμου και εξάρχου Άνω Μακεδονίας, ημών δε πατρός και ιεράρχου πολλά τα έτη.

(Παρουσίαση: Γιώργος Τ. Αλεξίου).















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου