Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Το αξιόλογο Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς.

 

    Στο Άργος Ορεστικό, την ιστορική και όμορφη κωμόπολη του Νομού Καστοριάς, υπάρχει ένα αξιόλογο Μνημείο που είναι αφιερωμένο στον ένδοξο, αλλά συνάμα και μαρτυρικόν Ποντιακό Ελληνισμό. Το εν λόγω μνημείο βρίσκεται στη συνοικία Καλλιθέα Άργους Ορεστικού, και πιο συγκεκριμένα δίπλα στην παλαιά πασίγνωστη πηγή και βρύση του Ντολτσού. Το συνολικό μήκος τού Μνημείου είναι περίπου 8 μ., το δε ύψος του περί τα 2,5 μ.. Αποτελείται από 5 μεγάλες πετρόκτιστες κυλινδρικές κολόνες και από τις μεταξύ τους τέσσερις κάθετες μαρμάρινες επιφάνειες. Επάνω στις αναφερόμενες επιφάνειες είναι στερεωμένες αντίστοιχές τους μεταλλικές ανάγλυφες παραστάσεις, που παρουσιάζουν αναλόγως τους τέσσερις κυριότερους ιστορικούς σταθμούς των Ελλήνων του Πόντου.

    Η πρώτη απ' τις υπόψη παραστάσεις προβάλλει το θρυλικό πλοίο “Αργώ” και τους επ' αυτού Αργοναύτες που πρωτοαποίκισαν τα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Η δεύτερη παράσταση παρουσιάζει έφιππον και οπλισμένον τον ξακουστό βυζαντινόν Διοικητή του Πόντου Θεόδωρο Γαβρά (11ος αιών), και μπροστά του τον Μονοκέφαλο αετό του Πόντου, που ήταν το έμβλημα της δυναστείας των Μεγάλων Κομνηνών και που είναι το επίσημο σύμβολο δύναμης του Ποντιακού Ελληνισμού. Παρουσιάζει ακόμη και σκηνές από την παλαιά καθημερική ζωή των Ελλήνων τού Πόντου. Η τρίτη παράσταση έχει έναν μεγάλο όρθιον μνημειακό Σταυρό, με ένα κλαδί δάφνης στην όψη του και με αναγραμμένη την αποφράδα χρονολογία 1922. Έχει επίσης σκαλισμένη την ξακουστή ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά και ενδεικτικά μαρτύρια των γενναιόψυχων Ελλήνων Ποντίων. Τέλος, η τέταρτη παράσταση δεικνύει τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου απ' την λατρευτή πατρίδα τους και τη δραματική αναχώρησή τους με πλοία για την μητέρα Ελλάδα.

    Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση τού θεματικού μνημείου τονίζουμε, ότι η παρουσία του στο Άργος Ορεστικό περιποιεί τιμή σε όλους τους κατοίκους του, ιδιαιτέρως δε σε όσους εξ αυτών έχουν ποντιακή και μικρασιατική καταγωγή.

Γ.Τ.Α.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου