Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Οι μεγάλες κουρουμπλιές (: είδος άγριας κορομηλιάς) στο βουνό Μουρίκι του Γέρμα.

Μεγάλη κουρουμπλιά στο Μουρίκι
Κείμενο Γιώργου Τ. Αλεξίου

Ανάμεσα στα δύο ψηλά βουνά Βίτσι (ύψ. 2.128 μ.) και Άσκιο (ύψ. 2.111 μ.) βρίσκεται το θρυλικό όρος Μουρίκι (υψ. 1.703 μ.), το οποίο καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από πυκνά δάση οξιάς και βελανιδιάς. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν καλώς το Μουρίκι, το ονόμαζαν Μαυρίκιον όρος, εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις φυσικές ομορφιές του κι έβλεπαν με τα μάτια της φαντασίας τους τις νεράιδες και τα ξωτικά του.
Η γνωστότερη και ωραιότερη περιοχή του Μουρικιού ονομάζεται Χαρούπα ( ή Χαρούμπα) και βρίσκεται στη μεσημβρινή του πλευρά, σε υψόμετρο 1.500 μ. περίπου. Η Χαρούπα αποτελείται από μερικές χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και περιβάλλεται από δάσος υψηλόκορμης οξιάς. Ένα μεγάλο τμήμα της αρδευόταν παλαιότερα απ’ τα νερά της θρυλικής "Βρύσης του Αμπάζ - Αγά".
Άποψη της περιοχής Χαρούπα Μουρικιού.
Στην άδεντρη έκταση της Χαρούπας υπάρχουν αναρίθμητες φτέρες και φυτρώνουν άπειρα αγριολούλουδα, όπως ο κόκκινος κρίνος (Lilium Chalcedonicum) και το κίτρινο Γκορέτσι (Primula Elatios). Υπάρχουν επίσης και μερικοί ξεχασμένοι αγροί, στους οποίους οι γεωργοί του Γέρμα καλλιεργούσαν μέχρι τη δεκαετία του 1950, πατάτες, καλαμπόκι και φασόλια.
Στην εκτεταμένη επιφάνεια της Χαρούπας βρίσκονται διάσπαρτες αρκετές μεγάλες κουρουμπλιές (Prunus Rosaceae), οι οποίες ανήκουν σε ένα είδος άγριας κορομηλιάς που φύεται κι ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Οι κουρουμπλιές αυτές εντυπωσιάζουν το θεατή τους με το τρανό μέγεθος και την επιβλητική θωριά τους. Ο κορμός τους είναι κοντόχοντρος με ύψος 1 έως 2 μ. και με περιφέρεια που υπερβαίνει τα 3 μ. (!). Τα κλαδιά τους είναι πολλά και πυκνά και σχηματίζουν κόμη ψηλή, φουντωτή και με μεγάλη περίμετρο. Τα φύλλα τους είναι μικρά, στιλπνά και βαθυπράσινα, ενώ τα άνθη τους λευκά κι εύοσμα. Οι καρποί τους, τα λεγόμενα κούμπουλα, όταν ωριμάσουν είναι κίτρινοι, μυρωδάτοι, ζουμεροί και με γεύση γλυκόξινη. Τα κούμπουλα αρέσουν πολύ στους κτηνοτρόφους της περιοχής, Γιώργο Αθ. Σκρέκα, Δημήτριο Π. Τάσιο και Γιώργο Κ. Τάσιο, αποτελούν δε εκλεκτή τροφή για τ’ "αγριογούρουνα του Βαθύλακκου" και για τις "αρκούδες της Κρασάτας".
Μεγάλη κουρουμπλιά στη Χαρούπα.
Οι φυσιολάτρεις κάτοικοι του Γέρμα, της Κλεισούρας και της Βλάστης, κατά τις συχνές επισκέψεις τους στη Χαρούπα, βλέπουν με θαυμασμό και καμαρώνουν όλα τα δέντρα της και ιδιαίτερα τις ονομαστές κουρουμπλιές της.

ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Ποίημα Κωστή Παλαμά.
Μέσα στα δάση πάρτε με, ξανθές Αμαδρυάδες
και σεις Νεράιδες μέσα στα νερά,
καλάμια εσείς, γενείτε μου τερπνοί τραγουδιστάδες,
πλατάνια, οξιές, κορομηλιές και λεύκες, μια φορά.


Εξωτικοί κόκκινοι κρίνοι
δίπλα σε κουρουμπλιά του Μουρικιού.


Η κύρια πηγή και βρύση της Χαρούπας.

Πανέμορφα αγριολούλουδα στη Χαρούπα.

Εποχικός καταρράκτης στη Χαρούπα.

Δάσος οξιάς στη Χαρούπα.


Ο Γιώργος Αλεξίου στο Μουρίκι,
με φόντο την αλπική περιοχή Χαρούπα.


Κορομηλιά με το ξωτικό της, την "ψυχή" της.
Σύνθεση Γ.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου