Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η 10η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού στην Καστοριά. 11, 12 και 13 Οκτωβρίου 2013.



H Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού είναι το κορυφαίο γεγονός μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας στη χώρα μας και αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, ένα τριήμερο εκδηλώσεων με μοναδικό χρώμα. Εφέτος η εν λόγω Γιορτή, που είναι η 10η στη σειρά, έγινε στην Καστοριά στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου 2013. Κατ’ αυτήν συγκεντρώθηκαν μανιταρόφιλοι από την Ελλάδα, τις ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την FYROM, για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να δοκιμάσουν μανιταρογεύσεις και να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της Περιοχής.
Η Γιορτή πραγματοποιήθηκε στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς, καθώς και στο κτίριο της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος, που βρίσκονται επί της Λεωφόρου των Κύκνων.
Η Γιορτή σχεδιάστηκε από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας και υλοποιήθηκε με την εθελοντική προσφορά εργασίας των μανιταρόφιλων, κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία, άλλα και από την Ήπειρο, την Θεσσαλονίκη, την Θεσσαλία, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Λέσβο και τα Μεσόγεια Αττικής.
Τη φετινή εκδήλωση υποστήριξαν, ο Δήμος Καστοριάς, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, το Κέντρο Περιβαλλοντκής Εκπαίδευσης Καστοριάς, η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φλώρινας και το Κέντρο Περιβάλλοντος Γέρμα Καστοριάς.
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν εξόρμηση στο δάσος για αναγνώριση και συλλογή μανιταριών, σεμινάρια μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας, διάφορες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στις οποίες αναπτύχθηκαν θέματα όπως για την τρούφα, και ο ρόλος των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ακόμη, λειτούργησε έκθεση δειγμάτων μανιταριού, έκθεση και παζάρι τοπικών προϊόντων και μανιταροπροϊόντων, έγινε διαγωνισμός τροφόσκυλων, και διεξήχθησαν μουσικές εκδηλώσεις και ξενάγηση των επισκεπτών στη λίμνη με το τουριστικό καραβάκι του Δήμου Καστοριάς.
Στη διάρκεια της μέρας οι επισκέπτες απόλαυσαν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής κι επισκέφθηκαν αρχοντικά και διάφορα άλλα αξιοθέατα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα με την προσέλευση επισκεπτών και τη συγκέντρωση γνωριμίας και φιλίας στο Κέντρο Περίθαλψης άγριων ζώων, ενώ στις 8 το βράδυ απόλαυσαν μουσική συναυλία με το νεανικό συγκρότημα «Τα χάλκινα της Καστοριάς».
Το πρωί του Σαββάτου όσοι επιθυμούσαν πήραν μέρος στην οργανωμένη έξοδο για αναζήτηση, φωτογράφιση και ταυτοποίηση μανιταριών σε περιοχές της Καστοριάς, με επικεφαλής έμπειρους γνώστες.
Το απόγευμα της Κυριακής παρακολούθησαν σεμινάρια μανιταρογνωσίας αλλά και ευρύτερου φυσιογνωστικού περιεχομένου και πήραν μέρος στη συζήτηση για θέματα που αφορούν το κίνημα της μανιταρογνωσίας και μανιταροφιλίας στη χώρα μας. Επίσης, παρακολούθησαν στο ΚΠΕ Καστοριάς, καθώς και στο κτίριο της εταιρείας προστασίας περιβάλλοντος, έκθεση δειγμάτων μανιταριού, έκθεση και παζάρι τοπικών προϊόντων και μανιταροπροϊόντων και δοκίμασαν μοναδικές μανιταρογεύσεις.
Το πρωί της Κυριακής οι ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν σεμινάριο για τα μυστικά της τρούφας, συμμετείχαν στον διαγωνισμό τρουφόσκυλων και τέλος περιηγήθηκαν στη λίμνη της Καστοριάς με το καραβάκι του Δήμου.
Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την έκθεση μανιταριών και προϊόντων τους, που έγινε στο κτίριο της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.
(Γιώργος Τ. Αλεξίου)

Το κτίριο της Ε.Π.Π, όπου έγινε η έκθεση μανιταριών.


Συλλεγέντα και παρουσιαζόμενα μανιτάρια.



Παραγωγός εκλεκτών μανιταριών στο περίπτερό του.


Προϊόντα με ζωγραφιές μανιταριών.





Ο Γιώργος Αλεξίου παρών στη Γιορτή Μανιταριού.

Οι κατσαρόλες της μανιταρόσουπας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου