Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου «Οψοποιών μαγγανείαι, ήγουν καλογηρική μαγειρική».

Παρουσίαση: Γ. Τ. Αλεξίου.
Το βιβλίο "Οψοποιών μαγγανείαι".
«Οψοποιών μαγγανείαι, ήγουν καλογηρική μαγειρική». 
Έκδοση Ιεράς Μονής Τατάρνης Ευρυτανίας, έτος 2009.

Α) Η Αφιέρωση του βιβλίου.
«Αφιερώνεται σε όλες τις ευλαβείς ψυχές, που κάνουν το παν – ακόμη και καλογερικές συνταγές αγοράζουν – για να πείσουν τους γύρω τους να φυλάττουν τις νηστείες της Εκκλησίας μας…»
Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος.

Β) Πρόλογος του βιβλίου.
«Τέκνα πνευματικά, φίλοι και γνωστοί και κυρίως χριστιανικές γυναίκες μού ζητούσαν επίμονα συνταγές μαγειρικής και δη καλογερικής μαγειρικής. Μετά από πολλούς δισταγμούς απεφάσισα να τις δημοσιεύσω, ώστε να ικανοποιήσω την επιθυμία τους.
Οι συνταγές αυτές είναι προϊόν πείρας τριάντα και πλέον χρονών. «Εν λοπάσι και χύτραις πέπνιγμαι», για να θυμηθώ τον Αριστοφάνη. Είναι συνταγές δοκιμασμένες στην πράξη, στο τηγάνι και στην κατσαρόλα. Δεν είναι του Γραφείου. Απουσιάζουν όμως οι κρεατοσυνταγές γιατί τα μοναστήρια δεν κρεοφαγούν, οπότε αγνοούμε και τους τρόπος μαγειρεύματος.
Ο Χριστός ευλογεί οίνον και εδέσματα.
Και μια γενική συνταγή: Ο Οδηγός μαγειρικής δεν κάνει τον μάγειρο, ως ουδέ μία γραμμή τον γεωμέτρην ή είς πλους τον θαλάττιον (τον θαλασσόλυκο), για να θυμηθούμε τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Η μαγειρική είναι παράδοσις και ταπείνωσις.
Ερωτάτε να μαθαίνετε. Χρειάζεται ακόμη το καρφί του Χότζα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Ο τίτλος του βιβλίου είναι από τον ίδιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Οψοποιών μαγγανείαι, δηλαδή «μάγια των μαγείρων».
Όσοι ασχολούμεθα με αυτές τις «μαγγανείες» έχουμε τις ευχές των αγίων που ήσαν μάγειροι, του αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, του αγίου Ιωάννου Επισκόπου Κολωνίας, του αγίου Ευφροσύνου του Μαγείρου, και τόσων άλλων που αγίασαν καθαρίζοντας κρεμμύδια, τρίβοντας κατσαρόλες και φυσώντας φωτιές.
Πινακίδα σε Μαγειρεία
εγκαταλειμμένου στρατόπεδου της Καστοριάς
Οι πλείστοι έμειναν ανώνυμοι. Ποιος ασχολείται με το μαγειριό;. Όλοι έχουν το μυαλό τους στο πιάτο.
Όμως είναι γνωστοί εις Εκείνον… και αυτό αρκεί».
Ο εισέτι οψοποιός
και των «παραρτυμάτων» εραστής
και ελάχιστος (πνευματικώς ουχί και σωματικώς)
Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος

Τοιχογραφία σε τραπεζαρία του εγκαταλειμμένου
Στρατόπεδου Μαθιουδάκη Καστοριάς.
Γ) Επιλογικά του βιβλίου
«Γράφω αυτά τα λίγα με πολλή αγάπη. Απευθύνομαι σε όλους τους εν Χριστώ αδελφούς και αδελφές (είναι και οι περισσότερες), που δάκρυσαν καθαρίζοντας κρεμμύδια, που ζεματίστηκαν τηγανίζοντας, που κατακάηκαν φουρνίζοντας, που καψαλίστηκαν από φωτιές, που κατακόπηκαν από μαχαίρια, που κοψομεσιάστηκαν σηκώνοντας βαριές κατσαρόλες… και τους λέγω: Εάν όλα αυτά έγιναν από αγάπη για τους γύρω τους, εάν έγιναν για να δώσουν χαρά, τότε θα έχουν μισθό εν ουρανοίς».
Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος.


Τα Μαγειρεία του Λ.Ε.Μ. Καστοριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου