Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

«Ο θησαυρός των λιμνών μας». Έκθεση με φωτογραφίες ψαριών στο Ενυδρείο Καστοριάς. 30/10 – 11/11/2012.

Εκτιθέμενη φωτογραφία πέστροφας
Το υπέροχο ενυδρείο Καστοριάς φιλοξενεί στην ισόγεια αίθουσά του μία κινητή «Έκθεση» πολλών φωτογραφιών και (προβολή) μιας βιντεοταινίας, που φέρει τον τίτλο «Ο θησαυρός των λιμνών μας» και προβάλλει τα ενδημικά ψάρια της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας. Η εν λόγω «Έκθεση» διοργανώθηκε από την «Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών», με σκοπό να γίνουν γνωστά στους επισκέπτες της και γενικότερα στους κατοίκους της περιοχής τ’ αναφερόμενα ψάρια, ώστε να προστατευθούν καλύτερα απ’ αυτούς.
Η Έκθεση θα είναι ανοικτή για τους Καστοριανούς από την 30η Οκτωβρίου έως την 11η Νοεμβρίου ενεστώτος έτους, κατά τις ώρες 09.00 – 17.00. Στους επισκέπτες της δίδεται δωρεάν ένα πρώτο έντυπο που αναφέρεται στην ταυτότητα και τη δράση της «Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών», κι ένα δεύτερο (έντυπο) που περιλαμβάνει φωτογραφίες και πληροφορίες για τα κάτωθι εννέα ενδημικά ψάρια των Πρεσπών:
Το Ενυδρείο της Καστοριάς, όπου φιλοξενείται η Έκθεση.
Πέστροφα των Πρεσπών. Κέφαλος. Μπράνα. Σκουμπούζι. Πλατίκα. Τσιρόνι. Τσιρονάκι. Βρυγοβελονίτσα. Τσίμα.
Στο εισαγωγικό σημείωμα του δευτέρου εντύπου αναφέρονται τα εξής:
«Οι ψαρόβαρκες στις ακρολιμνιές, τα απλωμένα δίχτυα στις προβλήτες, τα τσιρόνια στα κάρβουνα και οι μαυρόασπρες φωτογραφίες ψαράδων στις τοπικές ταβέρνες είναι μόνο μερικές από τις πρώτες εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης στα ψαροχώρια των Πρεσπών, οι onoiες μαρτυρούν ότι τα ψάρια και η αλιεία συνιστούν ίσως τον πυρήνα του πολιτισμού τους. Εκείνο όμως που δεν είναι άμεσα αντιληπτό, ούτε ευρέως γνωστό, είναι ότι τα ψάρια των Πρεσπών αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πτυχές της σπάνιας βιοποικιλότητας τής περιοχής. Συγκεκριμένα, στις λίμνες των Πρεσπών έχουν παρατηρηθεί 23 είδη ψαριών, από τα οποία τα εννιά είναι ενδημικά, δηλαδή απαντώνται σχεδόν μόνο εδώ και πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτή η μοναδική ιχθυοπανίδα έχει κατατάξει τις Πρέσπες ανάμεσα στους δέκα σημαντικότερους υγροτόπους στη Μεσόγειο».
'Αποψη της Έκθεσης.


Χαρακτηριστικό τοπίο των Πρεσπών.

Τμήμα της Έκθεσης.







Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γερμανού στις Πρέσπες.

Βάρκα στο χωριό Ψαράδες Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου