Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Η εορτή των τοπικών αγίων της Καστοριάς. 17 και 18 Νοεμβρίου 2012.

Οι τοπικοί άγιοι της Καστοριάς.
Η τοπική εκκλησία της Καστοριάς καθόρισε να γίνει κατά το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Νοεμβρίου 2012 η «Σύναξη πάντων των εν Καστορία γεννηθέντων και των εις αυτήν διαλαμψάντων αγίων», όρισε δηλαδή και πρότεινε να πραγματοποιηθεί κατά το διήμερο αυτό  η εορταστική σύναξη και ο εκκλησιασμός όλων των χριστιανών της Καστοριάς, προς τιμήν των αγίων που γεννήθηκαν, καθώς και αυτών που διέλαμψαν στην πόλη και την περιοχή της Καστοριάς. Στα πλαίσια της εν λόγω εορταστικής Σύναξης πραγματοποιήθηκαν απ’ την Ιερά μητρόπολη Καστοριάς οι παρακάτω αναφερόμενες ιερές Ακολουθίες κι εκκλησιαστικές τελετές: 
Η Παναγία, η πολιούχος της Καστοριάς.
Σχεδιαστική σύνθεση Γ. Αλεξίου.
Το απόγευμα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου, ώρα 6.00 μ.μ., έγινε στον μεγαλοπρεπή ιερό ναό του Αγίου Νικάνορος Χλόης Καστοριάς η υποδοχή Τιμίων Λειψάνων τοπικών αγίων. Ακολούθως τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίον χοροστάτησε ο οικείος Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ.
Το πρωί της επόμενης ημέρας, Κυριακή(ς) 18 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. κ. Σεραφείμ τέλεσε στον ίδιο ιερό ναό Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο στους πάμπολλους ευσεβείς κατοίκους της Καστοριάς που είχαν εκκλησιασθεί εκεί.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Το έτος 1991, ο Καστοριανός δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου είχε εκδώσει ένα βιβλίο με τον τίτλο « Άγιοι της Καστοριάς». Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται ο Βίος, η Πολιτεία, τα Απολυτίκια και το Εορτολόγιο έξι τοπικών αγίων, που είναι οι εξής: Ο άγιος Θεοδόσιος ο εκ Κορησού (14ος αιών), ο όσιος Διονύσιος ο Κορησιώτης (14ος αιών), ο όσιος Νεκτάριος ο εν Μελισσοτόπω (15ος αιών), ο άγιος Νήφων, φωτιστής της Άνω Μακεδονίας ( 1508), ο οσιομάρτυρας Ιάκωβος ο Καστοριανός ( 1520) και ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ευεργέτης της Καστοριάς ( 1779). Το υπόψη βιβλίο έχει 60 σελίδες και είναι αφιερωμένο στον μακαριστό Μητροπολίτη Καστοριάς Νικηφόρο Παπασιδέρη. Σήμερα το  βιβλίο αυτό είναι εξαντλημένο.
Το βιβλίο "'Αγιοι της Καστοριάς".
Ο ναός του Αγίου Νικάνορα στην Καστοριά.

Εικόνα της Παναγίας (λεπτομέρεια). Αντίγραφο
απ' την εφέστια εικόνα του Γέρμα Καστοριάς.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς
κ.κ. Σεραφείμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου