Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Το αξιόλογο εγκόλπιο Ημερολόγιο έτους 2025 τής Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας που μόλις κυκλοφόρησε.

 

    Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς τύπωσε και κυκλοφόρησε προσφάτως το εγκόλπιο Ημερολόγιό της έτους 2025, που είναι “Αφιερωμένο στον μονογενήν Υιόν και Λόγον του Θεού”, δηλαδή στον Ιησούν Χριστόν, καθώς και στον αντίστοιχο λειτουργικό Ύμνο που συνέθεσε ο ευσεβής βυζαντινός Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο τειχιστής τής Καστοριάς.

Το εν λόγω καλαίσθητο Ημερολόγιο τσέπης προβάλλει στο εμπροσθόφυλλό του την ιερή βυζαντινή εικόνα του Χριστού με τη σπάνια επωνυμία – πατριδωνυμία “Ο Βηθλεεμίτης”, η οποία διδάσκει παραστατικά και δηλώνει με τον τρόπο της στους πιστούς, ότι ο εικονιζόμενος Ιησούς Χριστός με την επιγραφή «Ο ΩΝ» στο φωτοστέφανό Του γεννήθηκε ως πραγματικός άνθρωπος στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας κι επομένως, εκτός από «Ο ΩΝ (= ο Υπάρχων)» Θεός είναι και ο «Βηθλεεμίτης» άνθρωπος.

    Υπεύθυνος έκδοσης του Ημερολογίου υπήρξε ο ελλόγιμος Θεολόγος κ. Κυριάκος Δημ. Μωυσίδης, ενώ επιμελητής των εκλεκτών κειμένων του ήταν ο εκ Κορησού Θεολόγος και Γραμματέας τής Μητροπόλεως Καστοριάς κ. Βασίλειος Στυλιάδης.

Στις εσωτερικές σελίδες τού Ημερολογίου περιλαμβάνονται και παρουσιάζονται με τη σειρά τα εξής:

1) Η αφιέρωση του Ημερολογίου “στον Μονογενή Υιό και Λόγο του Θεού” (: στον Ιησού Χριστό).

2) Οι Αρχιερατικές φωτογραφίες, α) του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, β) του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄,και γ) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου, συνοδευόμενη από Ευχή ανάλογη της αφιέρωσης του Ημερολογίου.

3) Εισοδικόν, ήτοι εκτενής και μεστός πρόλογος του Ημερολογίου απ’ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικο, όπου παρουσιάζονται οι σημαντικοί λόγοι αφιέρωσης του Ημερολογίου στον λειτουργικό Ύμνο “Ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού” και βεβαίως στο περιεχόμενό του.

4) Κείμενο του αγίου Νικοδήμου τού Αγιορείτου αναφερόμενο στον ευσεβή αυτοκράτορα Ιουστινιανό και στη σύζυγό του Θεοδώρα.

6) Ύμνος στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό ποιηθείς από τον άγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς.

7) Κείμενα του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου για την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, καθώς και για την Ε΄ ομοία που συνεκάλεσε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός.

8) Το κείμενο τής Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.

9) Τα Απολυτίκια 17 Αγίων τής Καστοριάς.

10) Οι ημερολογιακές σελίδες έτους 2025 με το αντίστοιχο εορτολόγιο, γενικό και τοπικό, και με τα Αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών.

11) Η Διοίκηση (διοικητική δομή) τής ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και χρήσιμες λεπτομερείς πληροφορίες περί του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου αυτής κ.κ. Καλλινίκου.

12) Κατάλογος των Ενοριών και των Εφημερίων τής ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.

13) Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, τα παρεκκλήσια και οι ιερές μονές τής πόλης και της περιοχής Καστοριάς.

14) Η πνευματική και φιλανθρωπική Διακονία, καθώς και η πολύπλευρη δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Καλλινίκου και των άλλων άξιων κληρικών τής αναφερόμενης Ιεράς Μητρόπολης.

15) Η τοπική Αγιολογία.

16) Οι ημέρες νηστειών. Οδηγίες για την τέλεση του Μυστηρίου του Βαπτίσματος, την τέλεση τού Μυστηρίου τού Γάμου και την τέλεση των Μνημοσύνων.

17) Πληροφορίες για το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο τής Μητροπόλεως Καστορίας.

Στο οπισθόφυλλο του Ημερολογίου υπάρχει το βυζαντινότροπο συμπίλημα τής ονομασίας “Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος”.

Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση τού εξεταζόμενου Ημερολογίου τής Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς σημειώνουμε συμπερασματικώς, ότι πρόκειται για ένα καλαίσθητο εκκλησιαστικό εγκόλπιο, που θα ωφελήσει πολύ όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι πρόκειται να το αποκτήσουν, να το μελετούν και να το συμβουλεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια τού προσεχούς σωτήριου έτους 2025.

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Η Φήμη του Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου.

Καλλινίκου του σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου τής αγιωτάτης Μητροπόλεως Καστορίας, υπερτίμου και εξάρχου Άνω Μακεδονίας, ημών δε πατρός και ιεράρχου πολλά τα έτη.

(Παρουσίαση: Γιώργος Τ. Αλεξίου).










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου