Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ψυχοσάββατον τής Πεντηκοστής. Η διπλή δέηση κατ΄ αυτό όλων των εκκλησιαζόμενων Χριστιανών.

    Η Αγία Εκκλησία μας έχει αφιερωμένο το Σάββατο τής κάθε εβδομάδας στους κεκοιμημένους Χριστιανούς κι ένεκα τούτου τελούνται κυρίως κατ' αυτήν την ημέρα τα μνημόσυνά τους. Απ' τα υπάρχοντα Σάββατα τού έτους, τα δύο ξεχωρίζουν και ονομάζονται Ψυχοσάββατα. Πρόκειται για το Σάββατο προ των Απόκρεω και για το Σάββατο προ της Πεντηκοστής. Κατ' αυτά τα Σάββατα, σύμφωνα με τη διδασκαλία των ιερών Πατέρων της Εκκλησίας μας και με τους ύμνους των θεόπνευστων υμνογράφων της, οι εκκλησιαζόμενοι πιστοί προβαίνουν – πρέπει να προβαίνουν στις εξής ενέργειες.

  1. Να τελούν το μνημόσυνο όλων των προκεκοιμημένων συγγενών και προγόνων τους, και γενικότερα όλων των όπου γης προκεκοιμημένων Χριστιανών, και

  2. Να προθεωρούν την τελευταία ημέρα της ζωής τους εδώ στη γη, και να δέονται στον Κύριο για τη σωτηρία και της δική τους ψυχής !

    Ένα σχετικό τροπάριο που ψάλλεται στους ναούς μας κατά τον Εσπερινό του Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής έχει ως ακολούθως:


    Εξαποστειλάριον. Ήχος γ΄.

    Μνήμην τελούντες πάντων, των κοιμηθέντων εν Χριστώ, και τελευταίας ημέρας, μνήμην ποιήσωμεν πιστοί, υπέρ ημών τε κακείνων, Χριστόν αεί δυσωπούντες

    Το Εξαποστειλάριο στη Νεοελληνική.

    Τελώντας το Μνημόσυνο όλων των ανθρώπων που πέθαναν κάτω από τη χάρη τού Χριστού, ας φέρουμε στη μνήμη μας, πιστοί, και την τελευταία ημέρα τής δικής μας επίγειας ζωής (!), παρακαλώντας πάντοτε τον Χριστό και για εμάς και για εκείνους.

    Γιώργος Αλεξίου.





 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου