Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Η πρόσφατη “υπενθύμιση” τής θλιβερής κατάχωσης ενός αξιόλογου μεταβυζαντινού ναού τής Καστοριάς ηλικίας 400 ετών {!} στο υπόγειο τού Εμπορικού Επιμελητηρίου τής πόλης.

 

    Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 ο (προηγούμενος) Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης συνυπέγραψε μαζί με αρμόδιους αξιωματούχους τής Καστοριάς την προγραμματική  σύμβαση του έργου «Αποκατάσταση Στέγης Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς», προϋπολογισμού 37.200,00 €. Η κοινοποίηση αυτής της συνυπογραφής θύμισε στους παλαιότερους ευσεβείς Καστοριανούς και υπενθύμισε στους νυν αρχαιόφιλους και φιλίστορες συμπολίτες τους την αδικαιολόγητη, ανίερη και απαράδεκτη κατάχωση κατά την δεκαετία του 1970, τού αξιόλογου ναού των “Εισοδίων της Θεοτόκου” τού Άρχοντα Αποστολάκη, (έτ. 1606), στο υπόγειο τού κτηρίου τού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς. Η εν λόγω κατάχωση είχε προκαλέσει τότε δικαίως την σχετική έντονη αντίδραση των απλών κατοίκων της Καστοριάς, την οποίαν όμως δυστυχώς δεν την έλαβαν υπόψη τους οι ταγοί της πόλης εκείνης της εποχής “για τους δικούς τους λόγους” και προχώρησαν στην αναφερόμενη ιδιότυπη βεβήλωση τού εν θέματι ναού.

    Οι σημερινοί φιλόχριστοι κάτοικοι της Καστοριάς, κάθε φορά που διέρχονται μπροστά απ' την εν λόγω “φυλακισμένη” εκκλησία τής πόλης τους αγανακτούν για την κατάχωσή της, κακίζουν αυτούς που τη διέπραξαν και υπόσχονται να μην επιτρέψουν να ξανασυμβεί παρόμοια πράξη

στην πόλη τους και γενικότερα στην Χριστιανική Ελλάδα.

Υ.Γ. Μερικές φορές είναι προτιμότερο και ωφελιμότερο να γίνονται ορισμένες πράξεις κι ενέργειες, ως η παρουσιαζόμενη συνυπογραφή, “εν κρυπτώ και παραβύστω” και να μην κοινοποιούνται και γνωστοποιούνται αυτές στο ευρύ κοινό, διότι προκαλούν τον σκανδαλισμό του.

Σημείωση. Βλέπε για μία ενδιαφέρουσα τοιχογραφία έτ. 1606, που βρίσκεται στο ναό της Παναγίας του Άρχοντα Αποστολάκη:

https://fos-kastoria.blogspot.com/2012/12/blog-post_22.html

Γιώργος Τ. Αλεξίου











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου