Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Μνημεία και Ηρώα πεσόντων στρατιωτών μας κατά τον Ανταρτοπόλεμο ετών 1946 – 49 στις περιοχές Καστοριάς και Φλώρινας {συνεχόμενη δημοσίευση}.

 

Εισαγωγικό κείμενο.

Η αγαπημένη Πατρίδα μας η Ελλάδα έχει, ως γνωστόν, μία μακραίωνη και πολύ σημαντική ιστορία, που περιλαμβάνει περιόδους μεγάλης ακμής και δόξας, αλλά κι εποχές απίστευτης παρακμής και ανείπωτης κατάπτωσης. Κατά τη διάρκεια του πολυκύμαντου βίου της πολέμησε με πολλούς, ποικίλους και ισχυρούς εχθρούς, εξωτερικούς αλλά κι εσωτερικούς, και τους αντιμετώπισε, τις περισσότερες φορές, μ’ επιτυχία. Ένας απ’ τους εν λόγω εσωτερικούς εχθρούς, υπερβολικά φοβερός κι επικίνδυνος, ήταν και ο εσμός των ερυθρών ανταρτών που έπληξε τις πόλεις και τα χωριά της επί πέντε χρόνια, απ’ το έτος 1944 (Δεκεμβριανά) κι έως την 29η Αυγούστου 1949. Αυτούς τους άφρονες και παραπλανημένους αντάρτες τους αντιμετώπισαν με ηρωισμό και αυτοθυσία, κατά την προμνημονευόμενη πενταετία, οι γενναίοι στρατιώτες του Εθνικού μας Στρατού κι ευτυχώς τους νίκησαν οριστικά.


    Απ’ τους αναφερόμενους γενναιόψυχους στρατιώτες μας, αρκετές χιλιάδες έπεσαν πολεμώντας υπέρ Πατρίδος στα θρυλικά βουνά Γράμμος και Βίτσι κι ετάφησαν με τις δέουσες τιμές στα πλησιόχωρα Στρατιωτικά Νεκροταφεία των ακριτικών Νομών Καστοριάς και Φλώρινας, που αποτελούν τους νεότερους Σεπτούς Τόπους του μαρτυρικού Έθνους μας. Στους Στρατιώτες αυτούς και στους συμπολεμιστές τους αφιέρωσε αργότερα η Πατρίδα μας αρκετά ανάλογα Μνημεία και Ηρώα, που βρίσκονται στις όμορες και μαρτυρικές περιοχές Καστοριάς και Φλώρινας, που περιποιούν ιδιαίτερη τιμή στη Δυτική Μακεδονία και γνωστοποιούν στην Οικουμένη τη γενναιότητα, την υπέρτατη θυσία και τη μέγιστη προσφορά αυτών (των γενναίων στρατιωτών), προς όλους τους Έλληνες. Τα εν λόγω Στρατιωτικά Νεκροταφεία και τα τιμητικά Μνημεία και Ηρώα θα παρουσιαστούν στο παρόν Ιστολόγιο “Φως της Καστοριάς” με συνεχόμενες αναρτήσεις χαρακτηριστικών και αντιπροσωπευτικών φωτογραφιών τους και με πρώτη ανάρτηση την παρούσα.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.

  1. Νεκροταφεία Στρατιωτών μας.

α) Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς (πίν. 2-5).
















β) Στρατιωτικό Νεκροταφείο Νεστορίου (πίν 6 - 10).















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου