Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΑΔΡΟΜΗ. Στην Καστοριά πριν από 13 έτη ! Μνημόσυνο του Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη. Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

 

    Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010 συμπληρώθηκαν ακριβώς 75 έτη απ’ την εκδημία του Μητροπολίτη Καστοριάς και πρωταγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνα Γερμανού Καραβαγγέλη (+1935). Στα πλαίσια αυτής της σημαντικής επετείου, η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, την οποία ο μακαριστός Γερμανός ποίμανε σε χρόνια δύσκολα (1900 – 1907), αφιέρωσε στην ηρωική μορφή του το ημερολόγιό της έτους 2010. Παράλληλα, η εν λόγω Μητρόπολη οργάνωσε και τέλεσε, κατά την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, τις παρακάτω περιγραφόμενες εκκλησιαστικές εκδηλώσεις:

Το πρωί της αναφερόμενης Κυριακής έγινε στο Μητροπολιτικό ναό της Καστοριάς πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία από έξι Αρχιερείς και με προεξάρχοντα το Μητροπολίτη Αυστρίας κ. κ. Μιχαήλ. Ως γνωστόν, ο μακαριστός Γερμανός Καραβαγγέλης κατείχε το Μητροπολιτικό θρόνο της Αυστρίας (Βιέννης) απ’ το 1924 κι έως το 1935. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο ίδιος Μητροπολίτης, ο κ.κ. Μιχαήλ, ομίλησε επί της επίκαιρης Ευαγγελικής περικοπής και ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο πρόσωπο και τους εθνικούς αγώνες του αείμνηστου προκατόχου του Γερμανού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο νυν Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ απένειμε το τιμητικό μετάλλιο της Παναγίας Μαυριώτισσας στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. κ. Πετσάλνικο, διότι είναι ο πρώτος Μακεδών που κατέλαβε το εν λόγω υψηλό αξίωμα. Ακολούθως, οι έξι Αρχιερείς τέλεσαν εντός του ιερού ναού, παρουσία πλήθους πιστών, το μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη. Κατόπιν, Κλήρος και λαός εξήλθαν απ’ το ναό και μετέβησαν στο παρακείμενο μνημείο του μακαριστού Γερμανού, όπου έγινε το ανάλογο Τρισάγιο, που επισφράγισε όλες τις περιγραφόμενες εκδηλώσεις. Γ.Τ.Α.

{Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική τηλεφημερίδα “Φως της Καστοριάς”. Έτος 1ο / Φύλλο 11/ Φεβρουάριος 2010}.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου