Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

ΑΝΑΔΡΟΜΗ. Στην Καστοριά πριν από 12 έτη ! Ο εορτασμός των Φώτων, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010.

    Η εορτή των Θεοφανίων, Επιφανίων ή Φώτων είναι, ως γνωστόν, απ’ τις μεγαλύτερες τής Εκκλησίας μας. Κατ’ αυτήν εορτάζουμε τη Βάπτιση του Ιησού Χριστού απ’ τον Ιωάννη τον Πρόδρομο στον Ιορδάνη ποταμό και τελούμε, διά των Ιερέων μας, την κατάδυση τού Τιμίου Σταυρού στα ύδατα και τον ταυτόχρονο αγιασμό αυτών (των υδάτων).

Στη πόλη της Καστοριάς επίκεντρο του αναφερόμενου εορτασμού ήταν, όπως πάντα, ο Μητροπολιτικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στον εν λόγω μεγαλοπρεπή ιερό ναό έγινε το πρωί της Τετάρτης 6 Ιανουαρίου 2010 πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία όλων των αξιωματούχων τής περιοχής μας και μεγάλου πλήθους πιστών. Ακολούθησε η τελετή Αγιασμού των υδάτων και κατόπιν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, αρκετοί Ιερείς και όλο το εκκλησίασμα εξήλθαν απ' το ναού, σχημάτισαν ιερή πομπή και πορεύτηκαν, με τη συνοδεία μουσικής μπάντας του Στρατού, προς την πλησίστια προβλήτα του «Σταυρού», της Ορεστιάδας λίμνης. Εκεί, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας έριξε στη λίμνη το Σταυρό και στο τέλος έδωσε την ευλογία και τις ευχές του στους νεαρούς Καστοριανούς που τον ανέσυραν (τον Σταυρό) απ’ τα νερά, καθώς και σε όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς, που παρακολούθησαν την περιγραφόμενη λαμπρή ιερή τελετή.

Γ.Τ.Α.

{Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική τηλεφημερίδα “Φως της Καστοριάς”. Έτος 1ο / Φύλλο 10/ Ιανουάριος 2010}. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου