Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Ιδιόμορφη νεοκλασική οικία έτους 1900 στην Κορησό Καστοριάς.

 

Η Κορησός είναι ένα μεγάλο, δυναμικό και όμορφο χωριό του Νομού Καστοριάς. Οι κάτοικοί της διακρίνονταν ανέκαθεν για τα έντονα πατριωτικά τους αισθήματα, τη μεγάλη ευσέβειά τους προς τον Θεό και για την έμφυτη καλαισθησία τους. Δείγμα αυτής της καλαισθησίας τους αποτελούν οι αρχοντικές οικίες του 19ου και 20ου αιώνα, που σώζονται έως σήμερα μέσα στον οικισμό της.

Στις εν λόγω οικίες περιλαμβάνεται και μία του έτους 1900, που ανήκει στον κ. Ζήση Λιόλιο και βρίσκεται πλησίον του ενοριακού ναού της Κορησού, σε ένα στενό δρομάκι. Η οικία αυτή αποτελείται: α) από τον υπόγειο χώρο της, β) από το ισόγειο, που είναι υπερυψωμένο κατά 0,5 μ. του εδάφους, και γ) από τον πρώτο όροφο, που προεξέχει του ισογείου κατά 1 μέτρο περίπου.

Η όψη τού ισογείου τής εν λόγω οικίας περιλαμβάνει αρκετά δομικά και διακοσμητικά στοιχεία νεοκλασικού τύπου, τα οποία την καθιστούν, ως προς αυτά, ίσως μοναδική στην περιοχή της Καστοριάς και προκαλούν ευλόγως το ενδιαφέρον και τον θαυμαστό των θεατών τους. Πιο συγκεκριμένα, η εξεταζόμενη οικία έχει στην πρόσοψή της, την αρχαιότροπη θύρα εισόδου με το υπέρθυρό της, δύο παράθυρα με μεταλλικά παντζούρια κι ένα ψευδοπαράθυρο, ευρισκόμενο μεταξύ των δύο παραθύρων. Όλα τα ανοίγματα τής πρόσοψης τού ισογείου τής αναφερόμενης οικίας, δηλαδή η θύρα της με το υπέρθυρο, τα δύο παράθυρά της και το εντοιχισμένο διακοσμητικό ψευδοπαράθυρο, φέρουν ολόγυρά τους ωραία αρχαιόμορφα πλαίσια από σταχτί μαρμαρόλιθους τής περιοχής, που είναι άψογα κομμένοι και άριστα επεξεργασμένοι.

    Από παρόμοιους μαρμαρόλιθους είναι κατασκευασμένοι και τέσσερις διακοσμητικοί πεσσοί (: τετράγωνες κολόνες) με απλά κιονόκρανα, που είναι μερικώς εντοιχισμένοι στην πρόσοψη του ισογείου και φαίνονται εφαπτόμενοι αυτής. Οι δύο απ' τους εν λόγω πεσσούς βρίσκονται στα άκρα της όψης του ισογείου και το πλαισιώνουν, ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται εκατέρωθεν του μεσαίου παραθύρου.

Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση τής νεοκλασικής κορησιώτικης οικίας αναφέρουμε προσθετικώς, ότι στον πρώτο όροφό της βρίσκενται δύο παράθυρα κι ένας μικρός εξώστης (μπαλκόνι), του οποίου ο χώρος είναι ενσωματωμένος – περιλαμβάνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον εσωτερικό χώρο του πρώτου ορόφου.

Γιώργος Τ. Αλεξίου.

Σημείωση. Ο Γράφων Γιώργος Τ. Αλεξίου έχει καταγωγή και από την Κορησό και υπηρέτησε ως δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο της. Ένεκα τούτων, την επισκέπτεται συχνά, περιδιαβαίνει τους δρόμους και τα σοκάκια της και αρέσκεται να παρατηρεί και να θαυμάζει τα εναπομείναντα παλαιά αρχοντόσπιτα του χωριού.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου